ЗЛАТО
Стари геоложки проучвания още от края на 80-те години на миналия век и нови надежди в района да бъде открито злато и други ценни руди и полезни изкопаеми, доведоха двамата съдружници от фирмата Бългериън Комотиди Трейд Мариян Дамянов и Инго Волф в Гоцеделчевско.
Те са с намерения да направят проучване за метални полезни изкопаеми и подземни богатства в землищата на селата Рибново, Осиково, Балдево, Лещен, Буково, Брезница и Господинци. За подобен вид дейност фирмата се е сдобила с разрешително от министерството на икономиката по закона за подземните богатства. То е от времето на министър Драгомир Стойнев и е за срок от три години, като се разпростира върху площ от 72 километра.
Засега в община Гоце Делчев инвестиционните намерения на фирмата са насочени към местността „Коловица“ край село Господинци, където има 13 както общински, така и частни имоти с обща площ около 61 декара.
В периода на проучвателните дейности „Бългериън Комодити Трейд“ обещава да вложи 987 000 лева, а за мероприятия по опазване на околната среда – 36 000 лева. Без да отговорят на конкретни въпроси, свързани с опазване на околната среда, начините на проучване, гаранции за събиране на отпадъците след дейностите им, засипване и рекултивиране на района, в който ще копаят, общинските съветници, решиха, че не могат да рискуват със сключване на договор с фирмата. На първата предложена им среща в Гоце Делчев собствениците Дамянов и Волф или техни представители не дойдоха.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You missed