Самолетите, които от четвъртък третират с препарати местности в Гоце Делчев и региона против комарите за ограничаване на заразата от нодуларен дерматит, преустановяват пръсканията до второ нареждане.

Спешно ще бъде поискано от министерството на земеделието и храните и Българската агенция по безопасност на храните, да спазват мерките и сроковете за предварително уведомяване за опазване на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините за провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности.

Това решиха днес DSC00299на проведена по настояване пчеларите от района и кмета Владимир Москов среща, на която присъстваха д-р Атанас Григоров – началник на отдел „Здравеопазване на животните“ в Областната дирекция по безопасност на храните в Благоевград, д-р Веселин Филипов, отговарящ за пчелите в ОДБХ, началникът на ветеринарната служба в Гоце Делчев д-р Емил Боцев. От събота пчеларите протестират заради умрели пчели, които смятат, че са унищожени вследствие на пръскане с отровния препарат ципарматрин. Те твърдят, че не са били уведомени в законовия срок, който е 5 дни преди пръсканията, както и че не са получили инструкции за предпазните мерки, които трябва да се вземат, за да запазят пчелините си. 

DSC00298DSC00296

 

Кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов подчерта, че няма да разреши третирането с препарати по въздух, докато не бъдат извършени корекциите и докато процедурата не започне да се спазва стриктно според указанията на въпросната наредба.

Д-р Атанас Григоров се опита да убеди пчеларите, че ситуацията е екстремна и трябва да се споразумеят всички страни, за да се продължи пръскането против комари и всякакъв вид кръвосмучещи насекоми, което е важно за ограничаването на заразния нодуларен дерматит по кравите. 

На пчеларите бе предложено на големите пчелини да се поставят сигнални уредби, които да кореспондират със самолетите, за по-малките пчелини в часовете на пръскане около тях да се запалва огън или да се поръчат тензухени покривала, за да се избегне затварянето на кошерите и умирането на пчелите в тях заради високите температури, като по този начин им се осигури пространство в часовете на третиране. 

 

Пчеларите от Гоцеделчевско остават в стачна готовност, докато не им бъдат дадени гаранции за спазването на закона и защитаващата ги наредба на МЗХ.

 

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *