Кандидат за пенсия от село Сатовча си спомни бригадирските години от социализма и се опита да допълни трудовия си стаж с тях. Той поиска от Районния съд в Гоце Делчев  да му бъде признат трудов стаж от три месеца, в който работил в АПК – Сатовча през ученическите си години. През лятото той бил работил на 8 часов работен ден с надница по 5-6 лева на ден. 

BRIGADIRSKA KARTA

В трудовата книжка на мъжа не е отбелязан въпросният трудов стаж, положен от него по време на ученическа бригада. Във ведомости на АПК има плащания общо за ученическата бригада и присъствията на ищеца. След политическите промени в страната работодателят е престанал да съществува, като неговата документация не е съхранена. 

При така установеното фактическо отношение, съдът реши, че предявеният иск е неоснователен и недоказан, както и че полагането на труд в ученическа бригада не отговаря на условията, посочени в Кодекса на труда.

Магистратите считат, че след като между ищеца и АПК – с. Сатовча няма налице трудово правоотношение, положеният от него труд не може да бъде зачетен за трудов стаж. 

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *