Най-новият петзвезден хотелски комплекс в Неврокопския край – Uva Nestum Wine & SPA, събра ценители и приятели на съвременното българско художествено изкуство. Причината е откритата изложба на картини на едни от най-големите съвременни български художници. „Докосване“ събира под един покрив творби на акад. Светлин Русев, Дарина Христова, проф. Десислава Минчева, Захари Каменов, Милко Божков, Росен Кръстев и Стоян Цанев. Куратор на изложбата е Иво Масларски.

 

Поводът за изложбата „Докосване“ е 105 години от Освобождението на Неврокопския край и празниците на град Гоце Делчев. Картините гостуват в Гоце Делчев и могат да се видят безплатно в Uva Nestum Wine & SPA от всички жители и гости на града от 20 октомври до 20 ноември 2017 г., въпреки че по-голямата част от картините бяха изкупени още през първия ден на изложбата.

В изложбата „Докосване“ майсторите на четката излагат освен свои картини, които са вдъхновени от красотите и историята на Неврокопския край, и свои художествени творби на други теми. Всички автори на платната присъстваха на откриването на изложбата, а акад. Светлин Русев произнесе тържествено слово по време на официалното събитие и поздрави гоцеделчевци за празника им. 

„Гоцеделчевци винаги сме имали отношение към културата, към изкуството и за мен е чест да подаря за празника на града на своите съграждани възможността да се докоснат до картини на едни от най- добрите съвременни български художници, събрани на едно място“, сподели при откриването на изложбата Иван Биларев, собственик на Uva Nestum Wine & SPA и вдъхновител на идеята за изложбата.

Uva Nestum Wine & SPA бе открит официално през юни 2016 г. и за 1 година се превърна както в притегателен център на региона за винен, спа и кулинарен туризъм, така и във фактор в културния живот на Гоце Делчев и региона чрез множество инициативи в подкрепа на традиционното и съвременно изкуство.

Сред гостите бяха евродепутатът Петър Курумбашев, кметът на Гоце Делчев  Владимир Москов, председателят на Общинския съвет Ангел Гераксиев, общински съветници, видни общественици от Гоце Делчев, бизнесмени, хора на изкуството от Неврокопския край. 

 

  

 

 

 

By hronika

One thought on “Светлин Русев откри изложба на известни български художници в Гоце Делчев”
  1. Поздравления! Гражданите от малките населени места много рядко имат възможности да се насладят на такова творчество. Ще намеря време да посетя изложбата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *