За втора година Световната седмица на кърменето ще бъде отбелязана и в гр. Гоце Делчев. В началото на август всяка година се провежда Световна седмица на кърменето – глобална инициатива за насърчаване, подкрепа и защита на кърменето. Мотото през тази година е: „Подкрепяме кърменето заедно“ и акцентира върху това как с обединени усилия можем да постигнем повече.

Според подготвената програма, лекциите ще се проведат на приятни места в града.
4.08 (петък)
Лекция „Начало на кърменето“ 
10:30 часа в градината на ресторант „България“, бул. Александър Стамболийски 13.
Каним бъдещи родители и кърмещи жени, които срещат трудности или имат въпроси, свързани с кърменето, за да поговорим за кърменето през първите седмици на бебето. 
За контакти: Катерина Атиас, консултант по кърмене.
Телефон: 0886995274

7.08 (понеделник)
Среща на тема „Кърмене и захранване на бебето“
10:30 часа в Градски парк, беседката.
Заповядайте да поговорим за началото на захранването и кърменето след 6 месеца. Кога бебето е готово за захранване? С кои храни да започнем? Различни подходи в захранването – накратко.
Моля, ако планувате да посетите срещата, се запишете на телефон 0886995274, за да бъдат подготвени информационни материали за всички присъстващи.

7.08 (понеделник)
Лекция „Подкрепяме кърменето заедно“
19:00 часа
Лекцията е специално за бъдещи и настоящи бащи и баби, както и за всеки, който иска да знае повече за кърменето. Ще поговорим за това как да подкрепим майката след раждането, какви са съвременните препоръки относно кърменето на бебето, какви са ползите от кърменето за бебето, майката и обществото. Срещата се организира съвместно със Сдружение „Хроника срещу рака“.
Очаквайте допълнителна информация за това къде ще се проведе.
За контакти: Маргарита Енчева, 0899173917, Сдружение „Хроника срещу рака“
Катерина Атиас, 0886995274, Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“

Защо е важно да подкрепим кърменето?
То дава най-добрия старт в живота на бебетата и има дългосрочни ефекти за здравето, интелектуалното развитие и благополучието на детето, също така за кърмещата майка и за обществото като цяло. Кърменето е оптималният начин за хранене на бебетата – здравословен, екологично чист, незамърсяващ околната среда, икономически изгоден.

Институциите, медицинските специалисти, доброволческите организации, цялото общество – всички заедно играят ключова роля в подкрепата на майките.
Необходими са политическа, медийна и обществена подкрепа, за да може кърменето да заеме своето място като най-добрия избор за храненето и развитието на бебетата.

Някои факти за кърменето:

Хранене, сигурност на храната и намаляване на бедността
Кърмата е безопасна и е сигурен източник на хранителни вещества дори при хуманитарни кризи. Кърменето е начин за хранене на бебетата, който не натоварва семейния бюджет.
Храненето със заместители на майчина кърма се свързва с икономически загуби от 302 милиарда долара годишно в световен мащаб или 0.49% от глобалния брутен вътрешен продукт.

Оцеляване, здраве и благополучие
Кърмените деца получават оптимално хранене и защита срещу инфекции.
Бебетата, които са кърмени, имат коефициент на интелигентност средно с 2,6 пункта по-висок в сравнение на този на некърмените, разликата в коефициента на интелигентност е по-голяма при по-продължително кърмене.
В много страни по света недохранването е реален проблем и е причина за 45% от детската смъртност на децата до пет години. Подобряването на практиките, свързани с кърменето, има потенциала да спаси живота на над 800 хиляди деца и 20 хиляди жени и да подобри значително здравето на децата и майките в дългосрочен план.
Необходими са спешни мерки, които да защитават, подкрепят и насърчават кърменето. Целта е до 2025 г. правителствата да предприемат действия, които да осигурят изключително кърмене през първите 6 месеца от живота на поне 50% от бебетата. За да се постигне тази цел са необходими общи усилия на всички заинтересовани страни.

Заетост и продуктивност на жените
Всеки допълнителен месец платено майчинство намалява детската смъртност с 13%. Кърменето изгражда и близост между майката и бебето, което означава по-спокойни и щастливи жени на работното място. Всеки работодател може да използва този ресурс в своя полза.

Околна среда и климатични промени
За да се произведе 1 кг адаптирано мляко са необходими около 4000 литра вода.
Годишното производство и продажби на заместители на майчината кърма само в шест азиатски държави генерират около 2.9 милиона тона парникови газове, което се равнява на 1.03 милиона тона отпадъци, изхвърлени в сметища.

Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“ се включва активно в инициативите на СЗО и УНИЦЕФ за повече кърмени бебета в България. Ние помагаме на майките да бъдат информирани за ползите и предизвикателствата пред кърменето и им оказваме помощ и подкрепа да преодоляват трудностите, свързани с началото на кърменето и по-нататък. Информацията и подкрепата, която предоставяме е съгласно най-новите препоръки на СЗО и УНИЦЕФ, базирана на последните научни достижения.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *