Турският ендокринен хирург проф. Кумхур Аричи консултира онкологични болни с рак на щитовидната жлеза на 21 януари 2016г. в град Банско, Медицински център „Свето Благовещение”, съвместно с проф. Румен Пандев. Инициативата е на Турско-българския клуб по ендокринна хирургия, община Банско и местния медицински център „Свето Благовещение“.
Проф. Аричи е голям почитател на Банско и Пирин. Посещавал е много пъти България, като през февруари 2015 г. в Университетска Болница „Лозенец” София, съвместно с проф. Пандев, извъшват сложна 8 часова операция на 23 годишна българска пациентка с карцином на щитовидната жлеза. Благотворителната кауза инициатива на проф. Пандев е подкрепена от редица известни турски лекари – проф. Макай (Измир), проф. Аричи (Анталия), проф. Голуоглу (Истанбул), проф. Сезер (Одрин).
Безплатни международни пациентски консултации се проведоха за пети път в курортното градче. Инициативата е от 2008 година, когато в Банско пристигна австрийският проф. Кристиян Шойба и съвместно с проф. Пандев – организираха първата подобна консултация.

PANDEV
„Целта е да се използва капацитета на доказани специалисти, които по един или друг повод посещават страната, за да се обсъдят проблемни пациенти, при които има неясноти около по-нататъшното поведение, или при които е наложително последващо лечение в чужбина. За онкологичния пациент е много важно да знае дали е правилно лечението му, какви са перспективите му, има ли нещо по-добро и по-ново в други страни. Болните този път бяха от областите София, Пловдив и Благоевград. За повечето български пациенти една консултации в чужбина, финансово, и организационно е трудна и често немислима. Ако ние, лекарите от България и Турция успеем да помогнем дори на един от тях, то усилията си заслужават. ” – коментира проф. Пандев.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *