Административните съдилища в областните градове на страната ще бъдат свързани в облак чрез мрежата на държавната администрация, управлявана и поддържана от Изпълнителна агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи“. По този начин те ще могат да използват необходимите комуникационни и информационни ресурси според нуждите си, а при отпадане на необходимостта ще се освобождават от излишния капацитет.

Image_1363554_6На свое заседание, Министерски съвет одобри 325 650 лв. за ускорено въвеждане на облачните технологии за нуждите на съдилищата.
Системата ще гарантира устойчива комуникационна свързаност между Върховния административен съд и съдилищата в областните градове, единна свързаност на всеки съд към изграждащия се облак на електронното управление, както и ще създаде сигурна среда за обмен на данни и комуникация. Прилагането на облачните технологии в управлението ще даде възможност ангажираните в държавното управление структури да работят в единна виртуална съвместна информационна среда и ще има катализиращ ефект за създаване на цифрова администрация, включително в структурите с по-ограничени финансови ресурси и кадрови потенциал.
Разходът е еднократен и свързването на административните съдилища към мрежата на държавната администрация на практика ще доведе до значителни икономии на бюджетни средства в бъдеще, уточняват от пресслужбата на Изпълнителната агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи“.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *