От 15 до 24 февруари Сдружение „Ветеринари в действие“ ще кастрира, ваксинира и обезпаразитява бездомни кучета и котки от град Гоце Делчев и околните населени места. Кастрациите ще се извършват в клиниката на сдружението в село Баничан. За повече информация можете да позвъните на тел. 089 5700795 и 0878249352

Ако се грижите или имате информация за бездомни животни,  или сте осиновили такива, можете да се свържете и да запишете час за кастрацията им. Целта на кампанията е ограничаване размножаването на бездомни животни чрез медицински метод, съобразен с хуманното отношение към животните.

Какво представлява кастрацията?

Това е хирургична операция, при която се отстраняват репродуктивните органи на вашето куче/коте напълно безболезнено и под пълна упойка. При женските животни се отстраняват яйчниците и матката, а при мъжките – тестисите. Знаете ли, че една некастрирана двойка кучета и нейното потомство могат да създадат над 2000 малки само за 4 години. Кастрацията е отговорна мярка в борбата срещу свръхпопулацията от бездомни и нежелани кучета и котки. Кастрираните животни живеят по-дълго. Те са по-спокойни и по привързани към стопаните си.

Кои са най-честите страхове и заблуди относно кастрацията?

Кучето/ котката ми ще затлъстее! Истината е, че животните затлъстяват вследствие на прехранване и/или недостатъчно разходки.

Добре е за домашния ми любимец да роди веднъж! От медицинска гледна точка, колкото по-рано кастрирате кучето или котката си, толкова по-здрави и спокойни ще бъдат те.

Ако кастрирам кучето си, няма да пази! Кастрацията не влияе на вродените инстинкти на кучето да пази. Тези инстикти са генетично заложени и не се влияят от половите хормони. Не бъркайте агресията през размножителния период с пазенето на територия.

Не искам кучето ми да изгуби своята мъжественост/ женственост! Кучетата не се разпознават сексуално и не страдат от загубата на половата си идентичност като хората.

Моят любимец е специален! Искам да имам бебе от него! Това, че той е невероятен и специален, не означава, че и потомството му ще наследи неговите качества.

Кучето ми е породисто! Породистите животни страдат от същите здравословни проблеми, както и другите.

Какви проблеми се избягват чрез кастрацията?

Нежелана бременност и всички трудности покрай грижата и намирането на дом за малките. Тежки възпаления на пикочо-половата система. Често гнойните възпалителни процеси на матката имат фатален край. Тумори и кисти на яйчниците и матката. Кастрацията в ранна възраст намалява риска от развитие на тумори в млечните жлези. Уголемяване и/или тумори на простата. Тумори на тестисите. Маркирането през размножителния период със силно и неприятно миришеща урина. Чрез кастрацията избягвате характерното агресивно поведение на мъжките в размножителния период, когато пазят малките си /майчински инстинкт/.

Според чл. 175, ал. 5 от Закона за ветеринарно-медицинската дейност собствениците на кастрирани кучета се освобождават от годишната такса по Закона за местните данъци и такси.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *