Първоначалните разходи за засаждане на декар шафранов минзухар са между 180 лв. при малки луковици и 390 лв. при най-големите. Според експерти обаче е добре да се направи комбинация между различни размери луковици, каза за „Агрозона“ Хасан Тахиров, председател на Асоциацията на производителите на шафран в България.

SHAFRAN

Цената на килограм луковици, в който има около 260 бр. луковици с тегло 3 г струва 18 лв., което прави приблизително 14,4 ст./луковица. Средните по големина луковици струват около 29 ст., а най-големите се продават за 39 стотинки. Около 10 декара си заслужава да бъдат засадени, за да има стопанска полза от дейността, а печалбата идва на 3-та година. Около 2 кг сух цвят е добивът от декар. Единственият търговец на сертифицирани шафранови луковици у нас е Асоциацията на производителите на шафран. Разсадът за подправката е произведен в Холандия. Качествените шафранови близалца се получават, когато растението достигне възраст от 3 години, каза още Хасан Тахиров.

Има 60 вида шафран, но сертифицирани за отглеждане в ЕС са само 4 от тях и те могат да получат финансиране за отглеждане.Пазарната реализация на шафрана не е проблем, казва Тахиров. На пазара у нас 10 мг накълцан струва 6 лв., но според експерта истинският е на цели близалца. Най-ниската цена на килограм биологично производство е 10 000 лева. Сезонът на засаждането започва от 1 юли до септември, а октомври-ноември е беритбата. В Западна Европа изкупната цена на шафрана, получен от конвенционално отглеждани растения започва от 1400 и достига 3300 евро за кило.

Земеделците, които решат да отглеждат шафранов минзухар, имат правото на европейски субсидии в размер от 2 000 до 8 000 евро.

By hronika

2 thoughts on “Сега е моментът за засаждане на шафранов минзухар, трябват по 390 лева инвестиция на декар”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *