Екип от петима ученици и трима учители на СУ „Никола Вапцаров“ – гр. Хаджидимово, се завърна от поредната  си работна среща по проект на програма Еразъм плюс – „Ефектът на пеперудата”, която се състоя в Стилиано (Италия). В  срещата участваха учителите Заприна Глушкова, Виолета Карамихалева и Галя Петрелийска и учениците Димитрина Захариева, Надя Попова, ГеоргиСпахиев, Евгения Разменова и Мария Захариева.

Учениците бяха приети и настанени в италиански семейства.

 

Те посетиха училището в италиaнското градче и бяха приети много сърдечно от директора Мичела Наполитано, където представиха своите разработки и драматизации. Гостите от България имаха възможност да се запознаят с историята на гр. Стилиано разказана им лично от кмета, а след това посетиха и  местния антропологически музей. В съседния в град Акчетура, заедно с местните ученици домакините организираха парти, на което учители и ученици танцуваха и пяха на италиански песни – сполучлив начин за опознаване между младите хора.

На проведена конференция с професор Дьо Бони от университета в Неапол, младите хора се запознаха с европейските и италианските закони за равноправието между мъжете и жените, след което учениците работиха по групи и създадоха постери и брошури. Проведен бе и спортен турнир. Преподавателите обсъдиха важни аспекти от новата тема – Околна среда. Младежите и техните ръководители от  Италия, Франция, Македония и България се забавляваха в специално организиран карнавал, пътуваха до Матера, едно истинско световно признато наследство от ЮНЕСКО. По български обичай всеки, участващ в срещата бе закичен с мартеница.

Младите хора от четирите страни посетиха и малкото градче Горголионе и тамошното училище, а така и две местни малки предприятия за обработка на камъни и за производство на млечни биопродукти. Последва и обиколка с учебна цел до Метапонто, археологическа местност с  множество музеи и разкопки.

Тази седмица беше изпълнена с интересни дейности, които затвърдиха приятелството между учители и ученици от четирите страни.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *