Измина седмица, наситена с разнообразни предизвикателства в СУ „Никола Вапцаров“. Седмица, в която бяха вградени три празника – „Походът на книгите“ , Велики четвъртък и Денят на Земята. Ученици и учители от МО „Хуманитарни науки“ в училището  се включиха в инициативата „Похода на книгите“, която премина с разнородни дейности в периода от 2 април – Международен ден на детската книга до 23 април – Световен ден на книгата и авторското право. Мисията на „Походът на книгите” е да стимулира интереса на децата към четенето, както и да работи за обществената информираност относно ранното детско четене.

Началото поставиха учениците от 5. и 6. клас заедно с техния млад учител – г-жа Мария Мамова. Те се снимаха със свои любими книги, нарисуваха обичаните от тях литературни герои, рецитираха стихове за хляба (тематично подбрани във връзка с предстоящия празник Възкресение Христово) и изготвиха постери, на които изписаха предимствата от четенето. При учениците в 6. клас гостува свещеноиконом Георги Кумбаров, който ги запозна със силата на словото, с нуждата от духовна храна и напътствия за смислен живот от Книгата на книгите – Библията. В часовете по чужди езици – английски и немски, учениците от 7., 9. и 10. клас под ръководството на учителите Анета Воденичарова, Виолета Карамихалева, Цветомира Христова и Величка Даскалова, четоха художествена литература на съответния език и написаха разкази и писма по картинки. Единадесетокласниците участваха в анкета „Какво, колко и как четат българските младежи днес?“ и резултатите показаха, че четат повече електронни издания; 2/3 от анкетираните имат домашна библиотека; предпочитат да четат нещо полезно, но леко; повечето от тях споделят, че рядко купуват книги, но все пак те за тях   са извор на информация. Най-големите ученици (12. клас) пък се срещнаха с малчуганите от ЦДГ „Надежда“, гр. Хаджидимово и четоха приказки и притчи, чиито поуки анализираха  с въпроси и много интересни отговори. 11. и 12. клас работиха под ръководството на техния преподавател Мария Терзиева.

Финалът на седмицата бе направен от седмокласници и осмокласници под ръководството на Заприна Глушкова. Те за поредна година избират книга от Националната награда „Бисерче вълшебно“, които закупиха и за които дадоха своя вот, а след прочита им, макар че са в две различни категории, участваха заедно в импровизирано дискусионно студио, на което разискваха прочетеното от тях в художествените произведения. Учениците на Глушкова показаха и своите умения за писане на акростих на тема „Аз обичам да чета“ и създаване на калиграми – те рисуваха със слово.  Даден бе живот на чудесни продукти като за първи опит. Събитието бе гарнирано с тяхната любима игра върху kahoot платформата, където те трябваше да покажат спортсменския си дух като отговарят на въпроси от 4 области – БЕЛ, английски език, немски език и история и цивилизация. Финалът бе даден с поредна интересна дейност – създаване на интерактивен облак, с който да изразят с думи какво е за тях СЛОВОТО. „Черешката“ на проведените инициативи бе голяма торта под формата на книга – изненада от всички учители от Методическото обединение на хуманитарните науки за учениците.

Наситената със събития седмица не завърши само с Похода на книгите“, а напротив: на Велики четвъртък ученици и учители от СУ „Никола Вапцаров“ проведоха и своя традиционен Великденски базар, който съчетаха и с дейност за Деня на Земята  – 22 април. Седмокласниците и осмокласниците гледаха филма „Плачещата земя“, създаден специално за Деня на Земята от техния преподавател Заприна Глушкова, а като продължение на това по време на базара седмокласниците извикаха на глас пред всички: „Ние не сме наследили земята от дедите ни, а сме я взели назаем от нашите деца“. С това послание и със специално създадени карти за тази дейност те изявиха своята позиция относно защитата на майката Земя.

Когато имаме обща цел – да се грижим за планетата Земя и нейното население, когато четем заедно, изграждаме нови светове за децата. Когато сме  заедно, създаваме мостове помежду си. Когато правим нещата заедно, растем заедно.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *