Село Рибново ще има ново и модерно училище. Проектът вече е изработен, а инициативата е получила подкрепата на президента /2012-2017/ Росен Плевнелиев и на председателя на фондация „Българска памет” д-р Милен Врабевски.

Изграждането на ново учебно заведение в най-голямото гърменско село е наложително, тъй като настоящото школо се оказва тясно и едва побира всичките ученици.

„Имаме 500 ученици в 22 паралелки, а само 13 класни стаи. Училището ни е хубаво, но сградата е малка, няма въздух и достатъчно пространство за децата. Отделно от това имаме 70 души колектив”, коментира пред сайта ИЛИНДЕНПРЕС директорът на СУ „Йордан Йовков” Манчо Джуркин.

Той е получил подкрепата и на заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, който е обещал държавата да осигури необходимите средства за новото училище.

Новата сграда, която ще е с 12 класни стаи, ще се върже с топла връзка с настоящата. В триетажната постройка ще има асансьори, до учителската стая е предвидена тераса, ще се направят съблекални, лекарски и зъболекарски кабинет, фитнес зала, нов физкултурен салон, ще има и хранилище. Ще се построят нови спортни площадки.

 „Няма начин държавата да не ни помогне. Иначе скоро няма да има къде да провеждаме учебните часове. Нашето село е живо, има много млади хора и деца. Училището ни е средищно, тук учат и деца от съседното село Осиково. Така че е наложително да изградим още една сграда с допълнителни класни стаи”, допълни директорът Манчо Джуркин. Според него правителството трябва да подкрепи изграждането на още едно учебно заведение в Рибново. Докато в повечето села в България, заради демографската криза, учебните сгради остават празни и се закриват, в гърменското село няма такъв проблем. Тук младите хора, дори и да отидат на гурбет, предпочитат след това да се върнат в родния край и да създадат семейства.

Предварителните разчети сочат, че инвестицията ще излезе над 3 милиона лева. Проектът, който е изработен, струва 60 000 лева. 

източник: ilindenpres.bg

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *