Една от най-интересните сгради в гр. Гоце Делчев (Неврокоп) е бившата синагога. Неврокопчани я наричат също и Хàврата (от турски havra – синагога). Самата дума синагога е заемка в българския от езика на южните ни съседи – гърците. На гръцки синагогѝ (συναγωγή) ще рече място предназначено за срещи. И наистина. До преди няколко десетилетия синагогата е била мястото, където се е събирала местната еврейска общност.

Точната година, когато в Неврокоп се заселват евOLYMPUS DIGITAL CAMERADSCN9160реи, не е известна. Най-вероятно това става в средата на XIX век. Време, в което градът е в зенита на славата си. В него цъфтят търговията и занаятчийството. Той е административен център на огромна като територия казà (околия), която обхваща цялото средно и горно течение на р. Места (включително Разлог), както и Доспатско.

Еврейската общност бързо и лесно навлиза и се приспособява към живота и традициите на Неврокоп. Тя се установява в тогавашния южен край на града – махалите Варош и Ески Варош. Днес това място е в идеалния център на града.

Години по-късно, когато българският народ се отърсва от вековното османско владичество, еврейската общност в Неврокоп достига до идеята за изграждането на синагога, в която да се събира за срещи и молитви. Тя се издига на ъгъла между ул. „Кавала“, ул. „Бяло море“ и площад „Митрополит Борис“. Историята на тази достолепна сграда започва през 1930 г., когато на 2 септември Градският общински съвет взема решение за отпускане на парцел за нейното построяване на Неврокопската израилтянска вероизповедна община.

Сградата е завършена през 1939 г. Тя е на два етажа, с интересен градеж от тухли, и форма съобразена с околното пространство. Разполага с голям балкон-галерия и малка сцена с отлична акустика. Нейният живот като синагога обаче е твърде кратък.

През 1948-1949 г. хиляди евреи от цял свят напускат родните си места, за да се отправят към Израел. Това е нова държава, създадена върху земите, обитавани от предците на израилтяните още от старозаветни времена.

Неврокопските евреи не правят изключение. По-възрастните граждани още помнят фамилните имена на повечето от тях – Барахаим, Битев, Гатеньо, Франко и т.н. И те поемат към Израел. Синагогата е обречена на запустение. Закупена е от единственото останало в Неврокоп семейство от еврейски произход – от фамилията Барух, и превърната в частен дом.

За жалост понастоящем постройката е в много лошо състояние. Нейният първи етаж е закрит от опасващите я магазинчета, сергии с тенти и ограда. На фасадата на втория пък са окачени няколко рекламни табла, които я загрозяват допълнително. Изронените тухли, падналата мазилка от стрехите под ръждясалия ламаринен купол, изпочупените прозорци и корозиралите решетки навяват тъжни спомени за някогашната величествена и красива сграда.

 

By hronika

3 thoughts on “Синагогата или хаврата – една от най-интересните сгради в град Гоце Делчев”
  1. Хубава сграда с много грозна пристройка отпред. Общината трябва да налага повече контрол на фасадите на новите постройки, за да имаме по-красив и приятен за живеене град. Крайно време е да започнат да влагат мисъл в градоустройството и стила на града.

  2. Тази „старинна сграда“ отзад грози Града.Изпъкнала е като отровна гъба,като на зло куче мъдете..

    1. Глупак, разбира ти главата от ценностна архитектура, евтините магазинчета пред нея явно ти допадат повече …..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *