dav

Днес в заседателна зала на Общински съвет – гр. Гоце Делчев беше представен проект, свързан с подобряване на достъпа и качеството на здравните услуги в труднодостъпни и отдалечени населени места на трансграничния район на община Гоце Делчев и община Пангео, с акроним MED4ALL, финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-А Гърция – България 2014 – 2020.

Проектът е предназначен за хората от двете страни на границата и е свързан с намаляване неравенствата по отношение на здравния статус и подобряване достъпа до качествени здравни услуги – първична медицинска/доболнична помощ в трудно достъпните/отдалечени места чрез въвеждането на телемедицина в трансграничния регион. По този начин няма да се налага пътуване на хората до кабинетите на общопрактикуващите лекари, а на място ще им бъдат правени необходими първични изследвания и прегледи.

С финансиране по проекта са обновени и оборудвани местните здравни служби в селата Брезница и Лъжница, както и Медицинския център на Гоце Делчев. За МБАЛ „Иван Скендеров“ и е закупен медицински автомобил, предназначен и оборудван за извършване на мобилни медицински прегледи и тестове на пациенти. Трите медицински центъра са снабдени с ново медицинско обзавеждане, инструменти и консумативи. Закупени са медицински апарати и уреди, предимно предназначени за сърдечно – съдова диагностика, стерилизация, както и комуникационна техника и конфигурации. С това са оборудвани здравните служби в селата Брезница и Лъжница, осигурен е и мобилен медицински кабинет в здравния център в гр. Гоце Делчев, изгражда се комуникационна свързаност и инсталиране на специализиран софтуер.

До сега с доставената техника за телемедицина са извършени над 1000 първични прегледа в Гоце Делчев, Брезница и Лъжница. Предстои да бъде разработена съвместна стратегия за действие при заразни болести и създаване на Съвместен консултативен съвет на лекарите от първичната помощ от двете страни на границата за координация, превенция, наблюдение и ранно предупреждение и контрол на заразни, инфекциозни и паразитни болести с трансграничен характер. Предстои и обучение за подобряване на капацитета на медицинския персонал – лекари и медицински сестри, обслужващи жителите на Гоце Делчев, Брезница, Лъжница, Елефтеруполи, Георгиади и Неа Перамос, как да използват системата за телемедицина.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *