DSCN1958

 

 

Лют скандал избухна в студиото на предаването „Лице в лице“ по БТВ между археолога проф. Николай Овчаров и Ефрем Моллов, председател на Европейския институт „Помак”, в спор за религията на българите. Двамата се скараха и по темата дали Моллов пропагандира сепаратизъм.

Проф. Овчаров посочи някои от най-стресиращите твърдения в книгата на Ефрем Моллов. В нея авторът прокарва абсурдни идеи, че Кирил и Методий са предатели, че княз Борис Първи е разтурил българската империя по византийски внушения, покръствайки българите, а помашката нация била легитимен продължител на прабългарския народ и държава, която според Моллов е империя. Основната теза на Моллов е, че помаците са потомци на персийския владетел Кир Втори и са изповядвали монотеистична религия, в която по-късно се влял и ислямът. Моллов беше категоричен, че в България трябва да се върнем към корените си и да променим коренно политическата система. „Трябва да върнем прабългарската традиция”, категоричен беше Моллов. „Какво означава това? Да си избираме хан ли?”, попита водещата Цветанка Ризова. „Защо пък не”, отговори Моллов.

Спорът се пренесе и по въпроса дали проф. Овчаров е историк. „В Родопите за 30 години работа съм извадил руините на 18 християнски църкви, 4 манастира“, каза Овчаров. „Вие откъде знаете, че в Родопите, особено в Западните Родопи, сте изкопали църкви“, попита Моллов. Двамата с археолога се скараха за църквите в Гела и Момчиловата крепост. Според единия, те са били мюсюлмански средища, а според другия – християнски. „Това, че вие сте историк, означава ли, че разбирате религията на прабългарите?“, попита Моллов. „Разбира се, с това се занимавам 30 години. А това, че вие не сте историк, значи ли че разбирате?“, отвърна му Овчаров и припомни, че българският народ е по-древен от исляма. Скандалният спор завърши с въпроса дали има помаци. „Това е измишльотина. Има българи с мохамеданско самосъзнание”, категоричен беше професорът. „Когато държавата е на всички хора, признакът разделение не важи”, заяви Моллов в отговор на водещата, че идеята му да превърне помаците в официален етнос е опит за ислямизация. „Заради това, че имаме различен произход от някои други групи в България, нас ни делят“, оплака се Моллов, но веднага беше контриран от археолога: „Кой ви дели?“. „Българи, докато се занимаваме с жълтите павета, вижте какво се случва в държавата”, завърши проф. Овчаров.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *