Прокуратурата се самосезирала и образувала шест преписки след доклада на финансовото министерство на САЩ, с който бяха оповестени санкции срещу шестима българи. Говорителят на главния прокурор Сийка Милева заяви, че срещу Васил Божков, освен 18-те обвинения, има и разследвания в спецпрокуратурата с различен предмет. Ще се преценява дали новата проверка съвпада със същите разследвания, предаде БТА.

Милева припомни, че срещу Александър Манолев, Красимир Томов и Петър Харалампиев вече има внесени обвинителните актове в съда, делата срещу тях вече са в ход. Те са обвинени в корупционни престъпления. Колкото до констатациите срещу Делян Пеевски – Милева обяви, че през годините имало редица проверки и ще бъдат анализирани сега.

И за шестимата (вкл. Илко Желязков) ще бъде направена пълна проверка на фактите от доклада. За целта прокуратурата ще иска повече информация от американските власти.

Милева заяви, че само с диалог между прокуратурата и правоохранителните органи може да се води ефективна борба срещу корупцията. Но това едва ли можело да стане в условията на политическите атаки срещу съдебната власт. Вероятно голяма част от констатациите в американския доклад са на база събрани материали от прокуратурата, допусна Милева и заяви, че само съдът е този, който може да каже дали някой е виновен.

По констатациите за незаконни подслушвания на политици в рамките на предишната предизборна кампания, а и по време на протестите, Милева обясни, че е образувано разследване. Вече били разпитани 11 човека, изискана била и информация от ГДБОП, ДАНС и Вътрешна сигурност в МВР. От данните до момента се установило, че незаконно подслушване на политици и участващи в предизборната кампания нямало.

По случая прокуратурата ще иска информация от бюрото за контрол на СРС. Сийка Милева припомни, че разгласяването на класифицирана информация е престъпление. А всеки, който има такава, е длъжен да уведоми разследващите.

Разпространяването на фалшиви новини уронва престижа и руши държавността. А подобно поведение застрашава устоите на закона и е в интерес на престъпниците. Прокуратурата няма да позволи да бъде използвана за политически цели, заяви Милева.

Коментирайте

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.