Прокуратурата се самосезирала и образувала шест преписки след доклада на финансовото министерство на САЩ, с който бяха оповестени санкции срещу шестима българи. Говорителят на главния прокурор Сийка Милева заяви, че срещу Васил Божков, освен 18-те обвинения, има и разследвания в спецпрокуратурата с различен предмет. Ще се преценява дали новата проверка съвпада със същите разследвания, предаде БТА.

Милева припомни, че срещу Александър Манолев, Красимир Томов и Петър Харалампиев вече има внесени обвинителните актове в съда, делата срещу тях вече са в ход. Те са обвинени в корупционни престъпления. Колкото до констатациите срещу Делян Пеевски – Милева обяви, че през годините имало редица проверки и ще бъдат анализирани сега.

И за шестимата (вкл. Илко Желязков) ще бъде направена пълна проверка на фактите от доклада. За целта прокуратурата ще иска повече информация от американските власти.

Милева заяви, че само с диалог между прокуратурата и правоохранителните органи може да се води ефективна борба срещу корупцията. Но това едва ли можело да стане в условията на политическите атаки срещу съдебната власт. Вероятно голяма част от констатациите в американския доклад са на база събрани материали от прокуратурата, допусна Милева и заяви, че само съдът е този, който може да каже дали някой е виновен.

По констатациите за незаконни подслушвания на политици в рамките на предишната предизборна кампания, а и по време на протестите, Милева обясни, че е образувано разследване. Вече били разпитани 11 човека, изискана била и информация от ГДБОП, ДАНС и Вътрешна сигурност в МВР. От данните до момента се установило, че незаконно подслушване на политици и участващи в предизборната кампания нямало.

По случая прокуратурата ще иска информация от бюрото за контрол на СРС. Сийка Милева припомни, че разгласяването на класифицирана информация е престъпление. А всеки, който има такава, е длъжен да уведоми разследващите.

Разпространяването на фалшиви новини уронва престижа и руши държавността. А подобно поведение застрашава устоите на закона и е в интерес на престъпниците. Прокуратурата няма да позволи да бъде използвана за политически цели, заяви Милева.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *