Днес официално беше открита Седмицата на гората. Проявите се възобновяват след двегодишна принудителна пауза поради пандемията от коронавирус. Тази година празникът протича под мотото „Аз обичам гората“.

Седмицата на гората беше открита в дворното пространство на Лесотехническия университет в София. Традиционно бяха връчени наградите „Лесовъд на годината“ и „Служител по контрола и опазването на горските територии“ за 2021 година.

Сред наградените е Стефка Димитрова, старши лесовъд в ДГС Осогово при ЮЗДП.

Почетен знак на „Съюза на лесовъдите в България“ и грамоти бяха присъдени посмъртно на горските служители Антон Гръбчев и Валери Димитров, които загинаха при гасенето на големия пожар край санданското село Петрово.

          За първи път Седмицата на гората се чества през 1925 г., когато по инициатива на Дружеството на лесовъдите се провежда Празник на залесяването. Тогава са засадени 420 000 горски фиданки и са посети 20 кг горски семена, а на следващата година те са съответно 3 120 000 броя и 208 кг семена. Целта на тази инициатива е да се обърне внимание на ползите от опазването на горите като незаменим ресурс за живота и здравето на хората. Девет години по-късно стажант-лесовъдът Георги Минков предлага честването да продължи цяла седмица.

След Втората световна война, през 1956 г., празникът е възстановен. Оттогава датира традицията той да се провежда в първата цяла седмица на април.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *