Слънчевата неделя събра стотици почитатели на местните традиции, на хубаво вино и песни на зимен фестивал в живописното село Делчево в подножието на връх Костадин в южен Пирин. Празникът започна с традиционно зарязване на лозята в местността Баира, където за втора поредна година дойде вицепрезидентът Илиана Йотова. В ритуала по зарязване на лозите се включиха кметът на Община Гоце Делчев Владимир Москов, председателят на Общинския съвет Ангел Гераксиев, народният представител Богдан Боцев, заместник председателят на БСП Деница Златева, общински съветници, много самодейци, туристи, жители на Гоце Делчев, гости от Македония и Гърция.

На площада внушителната бабугерска група от с. Мосомище с тежки чанове и страховити костюми прогони злите сили, а празничната програма продължи с изпълнения на самодейни групи от Мосомище, Абланица, Корница, Лъжница и група Голешовските фантове.

В своето приветствие, кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов благодари на вицепрезидента Илияна Йотова, че втора поредна година присъства на този чудесен празник. „Община Гоце Делчев е пример за това как европейските средства могат да служат за доброто на хората, а не само да се „усвояват“. Благодарение на грижата на общината, на трансграничните проекти, на трудолюбието и енергията на своите шейсетина жители, село Делчево днес е притегателен център не само за родните, но и чуждите туристи“, заяви вицепрезидентът и подчерта, че с усилията на кмета на Община Гоце Делчев Владимир Москов има изградена качествена инфраструктура и път до селото. „Това е залог за развитие на туризма“, отбеляза вицепрезидентът. „Вие сте пример за това как се пазят традициите и се предават на поколенията. Желая ви здрава и плодородна година“, обърна се Илияна Йотова към събралите се на площада на Делчево множество хора.

Вицепрезидентът Илиана Йотова връчи наградите на отличилите се като най-добри производители на домашно вино и ракия. Майсторъкът им бе оценен предния ден на специална дегустация. Кметът на с. Делчево получи първа награда в карегорията Вина 2018. Първа награда за Бели вина взе Венци Шарков, а за майстор на розето журито определи Никос Халвадзис. За Гърция замина наградата за отлежали вина, спечелена от Анастасиос Кирцис.

Никола Думбанов е тазгодишния майстор на бяла ракия. Тодор Таушанов взе наградата в категория – оцветена стара ракия, а Сократис Цикалис е победителят в категория Оцветени стари ракии. Специална награда получи и ръководителят на групата Бабугери Димитър Карадимов.

Празникът на виното в село Делчево продължи с много песни, дълги хора и много настроение чак до заник слънце. Още от празника разгледайте ТУК https://www.facebook.com/pg/vestnikhronika/photos/?tab=album&album_id=2258542014203845&__xts__%5B0%5D=68.ARAgV_vjPajAYtiGh_ve0yyIsO5FU2vWPKx54pLWAddCEY6kp5h3zRMePiiTSbN9jOi-iW_XEIAsvl9WjEvxIbYoMHVCfk0goxUMNuVBTAkFwyrNvV2Myhot69Tz_eyrswaslCDb0cQrdExn7xHpLxZCmdAn4TFtrO0cCIlFPpv3A25DkEFbzcFqtzD1s2zbMV0qarU_VRUr-9n4JMQI43PS9AcdDvWd2p7KB2R7Cux0Y04NsptUSrkFr_NHTMY_mn01DtaCO3tC6VVNGQqKyuatG1HKknr-r9_SzJAeYfXp4giiMmGzVpgGgWiyVYVXLIpWk-FsXgX6x9-1DZa83NXbKpmUPhGTGqIpQMZia_FYh8W_q9Pa7D_UMXVl8AmqwUZO1gi1R6SeGlz7dzLKmeXIAqci0IYEd5PHuxqSwG0PXmJCzRpOjMKX8qd735DHI1nEMVJ8Z9BUHYyQaCqh&__tn__=-UC-R

 

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *