DSCN0187 DSCN0320MINITE S KONDSCN0138
Ако имате притеснения от затворени пространства и дълбочини, това място едва ли е за вас, но е показателно за предприемчив туризъм. Това са солните мини Величка в Полша, съвсем близо до град Краков. Отделете си поне половин ден за да разгледате всичко и малко търпение на опашката от посетители. 60 злоти е цената на билета за индивидуални туристи.
Подземното богатство е открито преди около 900 години. В миналото, когато солните източници на повърхността били на привършек, хората започнали да копаят за солни залежи под земята. Така се появява и първият тунел на мината. Мината е с дължина 300 км, на 9 етажа, които достигат дълбочина от 327 м. Лабиринт от тунели, естествени проходи и езера сътворяват безумен подземен свят на тишина и загадъчност. Трите нива днес са туристическа дестинация – митичен подземен град със зали с невероятна акустика, скулптори от солни кристали, катедрали, параклиси, изложбени зали, ресторант, конгресна зала, дори самата „Тайна вечеря” е изсечена в солна стена.
Освен като туристическа атракция, екскурзии в мините се правят и с оздравителна цел. Климатът се е оказал изключително благоприятен за човешкия организъм. Причината е – солта възпрепятства задържането и съществуването на голяма част от алергените и микроорганизмите – бактерии, вируси и гъби, живеещи на повърхността. Затова солните шахти работят като санаториум.
На петото ниво е разположен алергологичен санаториум с 86 легла

Коментирайте

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.