Спасени са тримата туристи, пострадали в подножието на връх Пирин. Двама са настанени в болница.  Един от тях е тежко пострадал, със счупени ребра.

Над 20 спасители са се включили в продължилата повече от 10 часа спасителната акция на планинската спасителна служба в Банско.

Светлин, Стоян и Бранимира от София стигнали до връх Вихрен, макар да не били добре оборудвани за преход при зимни условия. Тръгнали да слизат през местността Премката. Стоян и Бранимира  попаднали на леден склон. Двамата са се търкаляли над 200-300 метра  по острите скали.  Свидетел станал Светлин, който от върха и от там видял злополуката. Той  веднага подал сигнал към ПСС-Банско. Спасителите решили с хеликоптер един от тях да слезе при пострадалите, да им окаже първа помощ и да остане при тях.

Часове по-късно пристигнала и основната група спасители.  Вечерта към 12 часа туристите бяха свалени от върха . Стоян е най-тежко пострадал , с множество счупени ребра,  контузия на тазобедрена става, гръдна травма и изкълчен глезен. Приятелката му Бранимира е само с порезна рана  и контузия на лявата ръка. И двамата са настени в болницата в Разлог. Хижа-Вихрен-връх-Вихрен

Планинските специалисти напомнят, че без котки, пикели, топло облекло и зареден телефон, да не се тръгва в планината.  СНИМКА: planinar.org

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *