Летен фестивал „Еньовденски тайнства” с. Делчево

П Р О Г Р А М А

 събота – 22.06.2019 г.

18:00 ч. – „По пътеки извити за билки лековити“ – Приключение за деца и възрастни с бране на билки и цветя.

Място: в гората около селото

19:00 ч. – „Мълчана вода“ – ритуал с жени и млади момичета

Място: площада с. Делчево

 

неделя – 23.06.2019 г.

05:00 ч. – Посрещане на слънцето в местността „Вълчова тумба“

09:30 ч. на площада в с. Делчево:

Изработване на Еньовски венци. Избор на най – красив венец.

10:00 ч.

– Благотворителен базар „Билки за лек и вкус“ –  Сдружение „Хроника срещу рака“,

– Кулинарна изложба на местни специалитети – ПГ по МСС „Пейо К. Яворов“.

– Представяне на книгата „Атлас на лечебните растения в Северна Македония и България“ от автора д-р Драган Йованов

 

Със специалното участие на шеф Божана Кацарова – Победител в „Мастър Шеф“ сезон 3, която ще приготви модерни десерти с традиционни билки.

 

10:30 ч. – Еньовска палитра с участието на:

Фолклорни групи към ансамбъл „Топлика“ при НЧ „Никола Йонков Вапцаров – 1927“ с. Мосомище; женска фолклорна група с. Левуново; самодейци от община Гоце Делчев

Тази година на фестивала в село Делчево ще гостува и експерт по лековитите растения с своя „Атлас на лечебните растения в Македония и България“ 

 

Кой е д-р Драган Йованов?

 

 

Роден е на 29.09.1986 година в гр. Скопие, Р. Македония.

Завършил е  Факултета за земеделски науки и хранене при Университет „Св. Кирил и Методий“ в гр. Скопие.

Носител е на седем международни признания за най – добър млад учен и четири национални признания.

Автор е на над петдесет издадени международни труда и на над 30 книги, от които два университетски учебника, една енциклопедия, два атласа, едно ръководство и шест книги: “Атлас на лечебни растения в Република Македония“ (основен и разширен), “Македонска традиционна медицина“, “Лечебни растения – подправки, ароматни лечебни растения“, “Лечебни растения – подправки и лечебни ароматни растения“, “Лечение с естествени лечебни билки (билкови рецепти)“, “Нутриционизъм, лечебни растения, спорт и здравословен живот“, “Естествени лечебни и ароматни растения и растения подправки, използване и тяхно приложение за подобряване на здравословното състояние на човека“,  “Естествен лекар„ , “Хранене и съвети, според кръвната група“, “Лечение със свежа билкова храна“ и др.

Покрай конкретните авторски издания, като професионалист в тази специфична тематика д-р Йованов пише научни статии за македонски вестници и списания. Чест гост е на почти всички македонски предавания и национални телевизии. Сътрудничи си с международни институти в областта на фитомедицината, нутриционизма и здравословния начин на живот. Той е известен и признат като един от най – добрите млади експерти в Югоизточна Европа за фитология, фитотерапия, хербализъм и земеделски науки и хранене. Много често е канен за със свои лекции на международни конференции на теми, свързани със здравословния начин на живот, като фундаментален и основен за човешкото оцеляване.

Д-р Йованов активно участва в международни конгреси в областта на фитологията, фитотерапията, екологията, агробизнеса, микробиологията на почвите и водите, земеделието,  храненето, възобновяеми извори на енергия, мениджмънт на екологични ресурси, агробизнеса, в симпозиуми по фармация и хомеопатия.

Три години бях асистент на народните представители в Събранието на Република Македония и член на Института за парламентарна демокрация (ИПД), където участвах на много семинари с чуждестранни еврокомисари. Участвах и на семинари организирани, чрез Събранието на Република Македония и Министерството за околната среда и градоустройственото планиране.

За здравословен начин на живот най-добре може да говори личност, която го прилага. Играл съм професионално за македонски баскетболни клубове и любителски, за Университетския баскетболен отбор, а по – късно бях и професионален треньор за по-млади категории в Баскетболния отбор “Партизан Водно Санс“, “Илинден“ и “МЗТ Скопие“.

Като личност, която се бори за практикуването на здравословен начин на живот и изнамиране на съответно решение, превенция и лечение на болести, организира хуманитарни акции, с които се набират финансови средства, предназначени за хора болни от рак и други тежки болести.

Като хуманна личност, която притежава организационни, социални, ораторски способности, комуникативност и позитивен подход в директен контакт и работа с хора, е гостувал в повече от 200 ТВ-предавания от научен аспект, а също така води свое ТВ-предаване ,,Здраве от природата“.

От 2017 година е Специален съветник за околна среда и градоустройствено планиране на Премиера на Правителството на Северна Македония.

През 2018 година е избран за редовен член на Клуба на иновативни умове при Европейската академия на науките.

 

Коментирайте

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.