Летен фестивал „Еньовденски тайнства” с. Делчево

П Р О Г Р А М А

 събота – 22.06.2019 г.

18:00 ч. – „По пътеки извити за билки лековити“ – Приключение за деца и възрастни с бране на билки и цветя.

Място: в гората около селото

19:00 ч. – „Мълчана вода“ – ритуал с жени и млади момичета

Място: площада с. Делчево

 

неделя – 23.06.2019 г.

05:00 ч. – Посрещане на слънцето в местността „Вълчова тумба“

09:30 ч. на площада в с. Делчево:

Изработване на Еньовски венци. Избор на най – красив венец.

10:00 ч.

– Благотворителен базар „Билки за лек и вкус“ –  Сдружение „Хроника срещу рака“,

– Кулинарна изложба на местни специалитети – ПГ по МСС „Пейо К. Яворов“.

– Представяне на книгата „Атлас на лечебните растения в Северна Македония и България“ от автора д-р Драган Йованов

 

Със специалното участие на шеф Божана Кацарова – Победител в „Мастър Шеф“ сезон 3, която ще приготви модерни десерти с традиционни билки.

 

10:30 ч. – Еньовска палитра с участието на:

Фолклорни групи към ансамбъл „Топлика“ при НЧ „Никола Йонков Вапцаров – 1927“ с. Мосомище; женска фолклорна група с. Левуново; самодейци от община Гоце Делчев

Тази година на фестивала в село Делчево ще гостува и експерт по лековитите растения с своя „Атлас на лечебните растения в Македония и България“ 

 

Кой е д-р Драган Йованов?

 

 

Роден е на 29.09.1986 година в гр. Скопие, Р. Македония.

Завършил е  Факултета за земеделски науки и хранене при Университет „Св. Кирил и Методий“ в гр. Скопие.

Носител е на седем международни признания за най – добър млад учен и четири национални признания.

Автор е на над петдесет издадени международни труда и на над 30 книги, от които два университетски учебника, една енциклопедия, два атласа, едно ръководство и шест книги: “Атлас на лечебни растения в Република Македония“ (основен и разширен), “Македонска традиционна медицина“, “Лечебни растения – подправки, ароматни лечебни растения“, “Лечебни растения – подправки и лечебни ароматни растения“, “Лечение с естествени лечебни билки (билкови рецепти)“, “Нутриционизъм, лечебни растения, спорт и здравословен живот“, “Естествени лечебни и ароматни растения и растения подправки, използване и тяхно приложение за подобряване на здравословното състояние на човека“,  “Естествен лекар„ , “Хранене и съвети, според кръвната група“, “Лечение със свежа билкова храна“ и др.

Покрай конкретните авторски издания, като професионалист в тази специфична тематика д-р Йованов пише научни статии за македонски вестници и списания. Чест гост е на почти всички македонски предавания и национални телевизии. Сътрудничи си с международни институти в областта на фитомедицината, нутриционизма и здравословния начин на живот. Той е известен и признат като един от най – добрите млади експерти в Югоизточна Европа за фитология, фитотерапия, хербализъм и земеделски науки и хранене. Много често е канен за със свои лекции на международни конференции на теми, свързани със здравословния начин на живот, като фундаментален и основен за човешкото оцеляване.

Д-р Йованов активно участва в международни конгреси в областта на фитологията, фитотерапията, екологията, агробизнеса, микробиологията на почвите и водите, земеделието,  храненето, възобновяеми извори на енергия, мениджмънт на екологични ресурси, агробизнеса, в симпозиуми по фармация и хомеопатия.

Три години бях асистент на народните представители в Събранието на Република Македония и член на Института за парламентарна демокрация (ИПД), където участвах на много семинари с чуждестранни еврокомисари. Участвах и на семинари организирани, чрез Събранието на Република Македония и Министерството за околната среда и градоустройственото планиране.

За здравословен начин на живот най-добре може да говори личност, която го прилага. Играл съм професионално за македонски баскетболни клубове и любителски, за Университетския баскетболен отбор, а по – късно бях и професионален треньор за по-млади категории в Баскетболния отбор “Партизан Водно Санс“, “Илинден“ и “МЗТ Скопие“.

Като личност, която се бори за практикуването на здравословен начин на живот и изнамиране на съответно решение, превенция и лечение на болести, организира хуманитарни акции, с които се набират финансови средства, предназначени за хора болни от рак и други тежки болести.

Като хуманна личност, която притежава организационни, социални, ораторски способности, комуникативност и позитивен подход в директен контакт и работа с хора, е гостувал в повече от 200 ТВ-предавания от научен аспект, а също така води свое ТВ-предаване ,,Здраве от природата“.

От 2017 година е Специален съветник за околна среда и градоустройствено планиране на Премиера на Правителството на Северна Македония.

През 2018 година е избран за редовен член на Клуба на иновативни умове при Европейската академия на науките.

 

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *