Средствата по схемата за Преходна национална помощ за тютюна за Кампания 2016 г. да бъдат изплатени в седмицата 17-21 април. Това обеща още преди Великден министърът на земеделието проф. Христо Бозуков. Финансовият ресурс по схемата, утвърден на заседание на Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“ е в размер на 90 000 000 лева. Тази година определеният размер е намален с 5%. Право на подпомагане по схемата имат земеделски стопани, които са отглеждали през която и да е година на референтния период 2007-2009 г. тютюн, който е изкупен и премиран по реда на Закона за тютюна и тютюневите изделия.

Ставките за различните сортови групи тютюн предвиждат изплащане по 2,55 лв. за килограм изкупен тютюн от сортова група „Басми”, ако изкупеното количество е до 1000 кг. При количество от 1000 до 2000 кг ставката е 2,48 лв. на килограм, а при изкупен над 2000 кг тютюн, ставката е 1,65 лв. За сортова група „Каба Кулак” ставката е 1,30 лв., за „Бърлей” ставката е 0,95 лв. и сорт „Виржиния” е 0,75 лв.
 
Общият брой заявители на помощта са 34 430 за сортова група „Басми”, 6185 за група „Каба Кулак”, 1 358 за група „Бърлей” и 70 за група „Виржиния”.

От 20 април да започне превеждането на премиите по сметките на тютюнопроизводителите, а до края на месеца те ще бъдат изплатени окончателно. Това обеща министър Бозуков пред  кмета на община Сатовча Арбен Мименов, който е и председател на Съюза на тютюнопроизводителите на ориенталски тютюни в страната.

По проучване на специалисти от бранша, търговците през тази година ще търсят тютюн от сорта Гръцка басма, който добре се развива и на почви в България, затова тяхната препоръка към хората, които залагат сега лехи с разсад е да използват такива семена и да сключват договори за изкупуване с търговци на този вид тютюн.

Заради забавени плащания и некоректни фирми, изкупвачи, с всяка изминала година производителите на тютюн в региона на Гоце Делчев намаляват. По-голяма част от земеделците обаче не сменят културата, а избират да работят през летните месеци из полята на съседна Гърция.

.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *