„Да бъдем силни без насилие“ това бе темата на нестандартен час на класа  с деветокласници от СОУ „Никола Вацпаров“ в Хаджидимово, с класен ръководител Заприна Глушкова.  На открития урок бяха гости директорът на гимназията Мариана Боянинина, главният учител Галя Петрелийска, председателят на Методическото обединение на класните ръководители Мариана Гочева и всички ученици от 9 до 12 клас.

afe051561d9ffda1f5f8a69433853ccd

Идеята на урока ”Да бъдем силни без насилие“ бе теоретично да се изяснят явленията на агресията сред подрастващото поколение; да се достигне до промяна в мисленето и поведението, като на тази база всеки ученик да си подбере индивидуални механизми – умения и нагласи, за недопускане и противопоставяне на насилието в междуличностните си отношения; да се формира или разшири диапазона от социални умения у подрастващите за справяне със социалния феномен насилие. 

„Предварително бе направена анонимна анкета с учениците за агресията в училище, вкъщи, на улицата. Резултатите бяха обобщени, анализирани и се използваха в този час. Участниците отговаряха и на въпроси, които са от съществено значение за по-нататъшната работа. На това занятие се разглеждаха и видовете агресия – в къщи, на улицата, в училище“, разказа преподавателката Заприна Глушкова. 

С интересна презентация по време на открития урок на учениците бе изложена полезна и любопитна информация за същността на насилието и агресията, техните видове, профила на насилника и жертвата, както и специфична характеристика на проявите на насилие при момичетата и момчетата. Учениците показаха отлични умения за възприемане на информацията и дадоха правилни отговори на поставените казуси.

4abdf277e18c4acffbef2723f4909dd8 b03db653343c2625a92da28d1f52b904 dfc878e02238d2ab7a1f683d2b2b0460 f6fa1535e82400d2541613302c63730e

В обсъждането на сериозната и важна тема директорът на гимназията Мариана Боянина, бе категорична, че превенцията на насилието и агресията в училище е необходима мярка, за да са сигурни учители, родители и ученици,  че СОУ „Никола Вапцаров“ ще продължи да бъде училище, в което насилието и агресията не са познати и че всички преподаватели са поели отговорността не само да обучават учениците, но и да възпитават личности с изградена стойностна ценностна система.

Откритият урок в училището в Хаджидимиво бе полезен за всички – ученици и учители, които за пореден път си подадоха ръка. Класният ръководител на деветокласниците Заприна Глушкова благодари на всички за участието и ги призова да се включат в кампанията „Не затваряй очи!“, чийто старт тя официално обяви вчера.

 

 

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *