Поради затварянето на Граничните пунктове в Югозападна България в следствие на протестните действия на гръцките фермери има анулирани индивидуални и групови резервации от гръцки туристи за хотелите в Банско. Това каза за Радио „Фокус” – Пирин Янка Рахова, председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Банско. По думите й някои от гръцките туристи са намерили начин и са дошли до Банско, но други са отменили резервациите си, поради невъзможност да преминат българо-гръцката граница. Според Рахова 50 на 100 са намалели посещенията от гърци в Банско.

BANSKO

„По принцип присъствието на гръцки посетители е значително за Банско, особено за Коледа миналата година отново броят им беше много голям. Туроператорите постоянно правят опити да няма отлив на гръцки туристи. Повечето от тях се организираха в големи групи и по този начин и цените за хотели са им по-ниски“, коментира Рахова.

По думите й, туристите от други националности не са спрели да идват на почивка в курортния град, повечето са от Балканските държави. Рахова допълни, че тази година има засилено присъствие на румънци, сърби, македонци и най-вече от турци през месеците януари и февруари.

За Великденските празници все още няма резервации от гръцките туристи, допълни Янка Рахова,

“Още по време на социализма за Великден Банско беше предпочитана дестинация и заради уникалната ни църква, но от няколко години насам не е така“, уточни хотелиерът.

Рахова апелира за построяването на втори лифт в курортния град. Тя допълни, че е недостатъчен лифтът в Банско.

„Туристите се редят на опашки пред него, особено през уйкенда и по време на празници, когато броят на посетители е по-голям”, каза още тя.

 

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *