Вече 8 месеца стотици тютюнджии в Гоцеделчевско напразно си чакат парите от гръцката фирма „Лийв Табако Михайлидис” за миналогодишната реколта. Те не са взели и стотинка за предадения тютюн на гръцкото дружество. Много семейства са принудени да живеят на вересия месеци наред, разчитат на помощ от свои близки, които са на гурбет в чужбина.

„Положението е нетърпимо. Чудим се какво да предприемем. Хората са готови на крайни действия. Засегнатите семейства живеят само с получените от държавата субсидии, повечето нямат други доходи, разчитат само на тютюна”, твърдят кметове на населени места в този край.

Водят се разговори с ръководството на „Булгартабак” – София по проблема с неизплатените възнаграждения на тютюнопроизводителите в района. Идеята е предприятието да стане цесионер на фалиралото гръцко дружество „Михайлидис Лийв Табако” и да изплати дължимите пари на хората. Това заяви пиринският депутат от ДПС – Елхан Кълков.

Той изрази увереност, че скоро проблемът ще бъде решен и стопаните ще си вземат парите за предадената продукция от реколта 2016 г. Гърците дължат около 1,6 милиона лева на тютюнджиите, като 1 милион от тази сума се дължи на земеделци от община Сатовча.

„Последната ми информация е, че представители на „Булгартабак” – София са взели от хората приемо-предавателните протоколи и другата документация, но са открити несъответствия и дублиране на договорите. От дружеството трябва да прецизират книжата и се надявам да започне реалното изплащане на парите на тютюнопроизводителите”, увери депутатът Елхан Кълков.

Владимир Симеонов – kmeta.bg

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *