Страстната седмица за всеки християнин. Седмица за размисъл – колко кратък е пътят от „Осанна“ до „Разпни го“. Седмица за смирение, поглед навътре и преценка на добрините, които можем да дарим.

Нека донесе на всеки:

Вяра, когато е обезверен;

Здраве, когато е болен;

Смелост, когато се страхува;

Любов, когато е нещастен;

Път, когато е в безизходица;

Надежда, когато е отчаян.

Велики понеделник – 10 април 2023 година

Евангелистите разказват, че на Велики понеделник Исус влязъл в Йерусалимския храм, но видял не молещи се, а търгуващи хора. Разгневен, той съборил масите и изгонил търговците от мястото, което било отредено за молитви. Църквата слави на Велики понеделник и Св. патриарх Йосиф – предобраз на Исус. Продаден от своите братя на пътуващи търговци в Египет, той прекарал множество страдания в чуждата страна. Фараонът го направил обаче втори по положение и власт в царството си. Като него Христос бил предаден на езичниците от евреите, жестоко бил измъчван и страдал заради човешките грехове.

Велики вторник – 11 април 2023 година

Ден за последни поучения и нравствени наставления  и ден за смирение – така е определен вторият ден от Страстната седмица. Исус дава пример как да вършим добри дела, подобно на бедната вдовица, която дарила и последните си пари. Говорейки за приближаващите дни на изпитания, Христос дава поучения чрез разказа си за мъдрите девици, които били готови за посрещането на Спасителя по всяко едно време. Църквата припомня на своите миряни на Велики вторник притчата за талантите и ги приканва да усъвършенстват способностите си, с които ги е дарил Бог.

Велика сряда – 12 април 2023 година

Когато настъпва Великата сряда, си припомняме как Синедрионът решава да осъди Исус Христос. В този ден Юда Искариот отива при първенците на юдеите и уговаря с тях да предаде Исус срещу 30 сребърника. На Велика сряда става припомняне и на друго събитие от последните земни дни на Исус. Грешница, пожелала да се разкае пред Исус, толкова искала да влезе при него, че в бързината счупила алабастърния съд с безценното миро. Когато някои възнегодували срещу това прахосничество, Христос им казал, че тя е извършила добро дело, защото е пожелала предварително да помаже тялото му за погребение. Подобно на грешницата, потърсила опрощение за греховете си, всички християни трябва да сторят това.

Велики четвъртък – 13 април 2023 година

Денят Велики четвъртък е свързан с т.нар. Тайна вечеря, когато се установява тайнственото причастие. Преди вечерята Исус измил краката на своите апостоли, а после ги причестил. След като се навечеряли, той благословил един хляб, разчупил го и го раздал на всички ученици. Казал им, че това е неговото тяло. Вдигнал чашата с вино и отново казал, че трябва да пият от нея, защото това е неговата кръв, пролята за тях и за всички за опрощение на греховете. След като им дал причастие, Исус Христос признал пред учениците, че ще бъде предаден от един сред тях. Всички в недоумение се питали кой ще го направи. Юда също запитал дали ще е той, а Исус кротко му отговорил: „Ти рече”. Другите нищо не разбрали. После Юда излязъл и понеже бил ковчежник, останалите не заподозрели нищо, защото сметнали, че отива за покупки. След вечерята всички отишли в Гетсиманската градина и там  Исус прекарал в молитви времето, докато дойде предателят. Църквата отслужва 12-те евангелия вечерта на Велики четвъртък. От тези 12 откъса от Евангелието разбираме за Христовите страдания.

Разпети петък – 14 април 2023 година

Това е денят на великите страдания на Исус. Той приел да бъде съден по волята на Господ, своя Отец. Бил бичуван, бит и оплют, облечен в багреница за подигравка. Тълпата му сложила трънен венец на главата и кръст в ръката. Към Голгота Христос тръгнал с тежък кръст, на който бил разпънат за поругание между двама разбойника. Вместо вода, изцедили в устата му напоена с оцет гъба. Чувал подигравки отвсякъде, а той само мълвял:”Боже, прости им, не знаят какво вършат”. Имал сили да опрости греховете на разбойниците до себе си и след знаци свише – силен земетръс и слънчево затъмнение, издъхнал, за да спаси цялото човечество.

Велика събота – 15 април 2023 година

Великата събота е денят, в който Света Богородица – майката на Исус, и жените, които носели миро, го оплакали и погребали. Тялото на Исус Христос било положено в гроб, изсечен в скала в Гетсиманската градина. Гробът бил запечатан от юдеите с огромен камък, а после пред него била поставена стража. На Велика събота Христовият дух слиза в Ада, освобождава праведниците и библейските пророци и ги отвежда със себе си в небесата. Новата ера в историята на човечеството започва. Всеки има право на свободен избор как да живее и в зависимост от това къде да отиде – в Рая или в Ада.

Великден, Възкресение Господне

Това е третият ден от кръстната смърт на Исус, в който приключват неговите страдания. Според Новия завет Христовата майка, Мария Магдалена и други жени отишли на гроба. Камъкът, с който гробницата била запечатана, бил отместен, а тялото на Исус го нямало. Тогава пред жените се явил ангел и им известил, че няма да го открият, защото е възкръснал. Неделният ден за вярващите „започва” от залез слънце в събота. След полунощ свещеникът носи Плащаницата и Евангелието и обикаля храма заедно с всички присъстващи, които носят запалени свещи. Свещите се палят от огън, донесен от Йерусалим. Според поверието едно от кандилата на Божи гроб се запалва от само себе си, а оттам благодатният огън тръгва по целия свят. Идва и в България, съхраняван във фенери, които са пазени на специално място в самолета. Духовниците запалват своите фенери от него при тържественото му посрещане и го занасят в епархиите си. Когато настъпи полунощ, свещеникът известява възкресението, като повтаря три пъти: „Христос Воскресе” и всички богомолци отговарят трикратно: „Воистина Воскресе”.

АРХИЕРЕЙСКИ БОГОСЛУЖЕНИЯ В НЕВРОКОПСКА МИТРОПОЛИЯ

10 април (Велики понеделник) – Часове и преждеосвещена света Литургия в храм „Св. Успение Богородично“, гр. Гоце Делчев (Неврокоп)Начало на богослужението – 7:00 часа. Вечерта на 10 април (Велики понеделник) – Последование на Жениха в катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий ”, гр. Гоце Делчев (Неврокоп).Начало: 18:00 часа.

11 април (Велики вторник) -Часове и преждеосвещена света Литургия в катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий ”, гр. Гоце Делчев (Неврокоп)Начало на богослужението – 7:00 часа.Вечерта на 11 април (Велики вторник) – Последование на Жениха в катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий ”, гр. Гоце Делчев (Неврокоп).Начало: 18:00 часа.

12 април (Велика сряда) -Часове и преждеосвещена света Литургия в храм „Св. Лука Кримски”, гр. Гоце Делчев (Неврокоп)Начало на богослужението – 7:00 часа.Вечерта на 12 април (Велика сряда) – Велик маслосвет в катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий”, гр. Гоце Делчев (Неврокоп). Начало – 17:00 часа. След края на Великия маслосвет, около 19:00, ще се отслужи утринното богослужение за Велики четвъртък.

13 април (Велики четвъртък) -Часове и вечерня със св. Василиева Литургия в катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий”, гр. Гоце Делчев (Неврокоп).Начало на богослужението – 7:00 часа.Вечерта – Последование на 12-те евангелия в катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий”, гр. Гоце Делчев (Неврокоп).Начало на богослужението – 19:00 часа.

14 април (Велики петък)Царски часове. Вечерня с изнасяне на св. Плащаница в катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий”, гр. Гоце Делчев (Неврокоп).Начало на богослужението – 8:00 часа.Вечерта на 14 април, Опело Христово в катедрален храм „Св. Въведение Богородично”, гр. Благоевград.Начало на богослужението – 19:00 часа.

15 април (Велика събота) – Вечерня със св. Василиева Литургия в катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий”, гр. Гоце Делчев (Неврокоп).Начало на богослужението – 7:30 часа.Възкресение Христово – ПасхаНегово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим ще отслужи празничната пасхална служба в катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий”, гр. Гоце Делчев (Неврокоп).Начало на богослужението – 22:45 часа на 15 април вечерта.

На 16 април ще бъде отслужена вечерня в Първия ден на Пасха (Второ Възкресение) в катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий”, гр. Гоце Делчев (Неврокоп).Начало на богослужението – 11:00 часа.17 април (Светли понеделник) -Храм „Св. Троица“, град Банско. Начало на богослужението – 8:00 часа. Вечерта, празнична вечерня в Роженския манастир.Начало на богослужението – 19:00 часа.

18 април (Светли вторник) -Роженски манастир. Празник на чудотворната икона „Св. Богородица – Вратарница”. Начало на богослужението – 6:45 часа. Начало на св. Литургия – 9:00 часа.След св. Литургия – лития с чудотворната икона до храм „Св. св. Кирил и Методий”, където ще бъде отслужен водосвет.

© Неврокопска св. митрополия

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *