Има съмнения за чума по дребния добитък в два животновъдни обекта в Благоевград, предаде БНР. Наложена е временна забрана за излизане и паша на овцете.

Началникът на отдел „Здравеопазване на животните“ от Областната дирекция на Българската агенция по безопасност на храните д-р Атанас Григоров обясни, че мярката е по-скоро превантивна. „При най-малки съмнения, веднага взимаме проби, изпращаме в централната лаборатория. Правим принудителните мерки – възбрана на животновъдния обект, да не излизат на паша, докато не излязат резултатите“, информира той.

По думите на д-р Григоров превантивните мерки са на две места – до село Места и село Филипово. Другият обект, откъдето се изчаква резултат от проби, е в Мусомище – Гоце Делчев.

Няма съмнения за чума по дребните преживни животни в Благоевградска област, обявиха от пресцентъра на БАБХ по-късно. От ведомството опровергаха информацията, че има ферми под възбрана заради съмнения за опасното заболяване. 
„Взети са проби от стада в няколко села в Неврокопско, но те са взети по планирана годишна профилактична програма, а не заради съмнения за чума.  В такива случаи, съвсем нормално животните да останат изолирани за известно време“, съобщиха от пресцентъра на БАБХ.
Мярката е по-скоро превантивна и изобщо не е свързана с някакви съмнения за чума.

Взети са проби от животни в селата Места, Мосомище и Филипово. Кметовете на тези населени места потвърдиха за пробите, но също бяха категорични, че няма съмнения за опасното заболяване.

 

 

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *