Днес стартира ежегодната инициатива на природолюбителите от БДЗП, чрез която се извършва наблюдение на обикновените видове птици. Тя води началото си от 2004 г., от тогава в нея ежегодно взима участие и клонът на дружеството в град Гоце Делчев. Участието в Схемата за мониторинг на обикновените видове птици е доброволно. В нея може да се включи всеки, който харесва птиците и обича да ги наблюдава в естествената им среда. Тя е замислена така, че да позволява бързо и лесно осъществяване и същевременно да бъде приятно занимание за всеки природолюбител.

Инициативата цели да събере информация за състоянието на широкоразпространените птици гнездящи в България. По този начин, целим да разберем какво се случва със средата, в която те живеят и подпомогнем опазването на природата.
Провежда се всяка година и обхваща цялата страна. Наблюденията на птици в нашата страна се използват за оценяване състоянието на птиците не само в България, но и в цяла Европа, обясни Димитър Попов от БДЗП, клон Гоце Делчев

Състоянието на птиците разкрива какво се случва със средата, в която живеят не само птиците, а и хората. Резултатите от преброяването посочват какви мерки да се предприемат за опазването на българската природа, допълни той.

През пилотната за МОВП 2004 г. бяха изследвани общо 75 пробни площадки, което бе повече от очакваните 30 площадки. Въпреки това в големи райони от страната като например Северозападна България и Горнотракийската низина нямаше пробни площадки и събраните през тази пилотна година данни не бяха представителни за страната като цяло.
През следващите три години броят на пробните площадки надхвърли 100 и те са значително по-равномерно разпределени на територията на страната.

Пробната площадка, която изследват приштелите на птиците в района се намира в близост до с. Копривлен.

Снимките са от пролетното преброяване на врабчета, в което се включиха клонът на БДЗП в гр. Гоце Делчев, читалище „Изгрев“ – с. Баничан и много деца и доброволци. 

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *