Община Гоце Делчев ще отбележи с богата и разнообразна едноседмична програма 105-та годишнина от Освобождението на гр. Неврокоп /Гоце Делчев/ от османско робство. Тази година в програмата за първи път ще участва Националната гвардейска част.

Програмата ще започне на 16 октомври /понеделник/ с откриване на изложбата “Генерал-майор Константин Жостов – един достоен български офицер”. Откриването ще бъде в 17.30 часа в Общинския исторически музей.

На следващия ден, 17 октомври /вторник/, програмата продължава с празничен концерт на Камерен оркестър със солисти от България, Македония и  Гърция, който ще се състои в малката зала в Дом на културата, от 18. 00 часа

Кулминацията на тържествата по повод 105-та годишнина от Освобождението на града, ще бъде на 18 октомври /сряда/. Програмата ще започне в 11.00 ч. с полагане на венци и цветя пред паметника на Гоце Делчев на Попови ливади, а след това в 12.00 ч., ще бъдат положени цветя пред паметника на Пейо Яворов в Градския парк с участието на ученици от ПГ по МСС „Пейо Яворов”. По-късно, в 16. 45 часа ще се положат венци и цветя на паметника на ген. Стилян Ковачев, а след това и на Васил Левски. В 17. 30 часа Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим ще отслужи заупокойна молитва и благодарствен молебен в катедралния храм „Св. Св. Кирил и Методий”.

Програмата ще продължи с полагане на венци и цветя на паметника на Гоце Делчев на централния площад в 18.00 часа и паметника на Христо Ботев. Веднага след това ще започне празничното шествие от площад „Гоце Делчев” до паметника на загиналите във войните, което ще бъде под съпровода на Гвардейския духов оркестър. В 18.30 часа на площад «Македония», жителите и гостите на град Гоце Делчев ще могат да наблюдават уникалния спектакъл на националната гвардейска част, наречен «Искри». Веднага след това, отново на площад «Македония», ще започне тържествена заря-проверка, посветена на 105-та годишнина от Освобождението на града. Програмата на площада ще завърши с концерт, в който ще участват артисти от ансамбъла на Българската армия.

На 19 октомври /четвъртък/, от 16.30 часа в ПМГ «Яне Сандански» ще бъде отбелязана 70-годишнината от рождението на Николай Добрев и ще бъде обявена стипендия за ученици на негово име.

Празничната програма ще продължи на 20 октомври с изложба – живопис “Докосване”, на която ще бъдат представени седем български художника. Изложбата ще бъде във фоайето на комплекс Uva Nestum Wine & SPA и ще бъде отворена за посетители от 20 октомври до 20 ноември 2017 г. На същия ден, в малката зала на Дома на културата от 17. 30 часа ще бъдат наградени участниците в конкурса ”Да върнем книгите в ръцете на децата”.

Програмата по повод празника на града ще завърши на 23 октомври /понеделник/ с представяне на книгата “Годишни кръгове” в памет на Петър Селяшки по повод 100-годишнината от рождението му. Събитието ще се състои в Народно читалище “Просвета-1865” от 18. 00 часа.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *