125 години от създаването на Неврокопската епархия към Българската екзархия ще бъдат отбелязани с разнообразна програма в петък, 8 ноември, в столицата на епархията – гр. Гоце Делчев. Организатори на събитието са Неврокопската света митрополия, ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград и Македонски научен институт – София.

Програмата ще започне с празнично богослужение в храма „Св. Архангел Михаил“ в 7:00 часа, след което пак там ще бъде отслужена Божествена света Литургия. В 13:00 ч., с исторически обзор, Неврокопският митрополит Серафим  ще открие научна сесия в сградата на Неврокопската митрополия. Другите доклади са – „Гръцки средновековни писмени извори за Неврокопска епархия“, от гл. ас. д-р Георги Величков и „Неврокопска епархия в края на XIX и първата половина на XX век (при митрополитите Иларион, Макарий и Борис)“, от докторант Десислава Георгиева.

В програма, от 14:30 ч., е предвидено още представяне на фото-документална изложба посветена на 125-та годишнина от създаването на Неврокопска епархия.

Научната сесия ще продължи с докладите „Строителство на храмове в Неврокопска епархия“ от д-р Жана Пенчева – Маркова и „Духовници от Неврокопска епархия с принос към Църквата и Родината“ от Николай Даутов.

След това ще бъде представена книгата „Моят път в живота, пътя към Голгота…“, включваща материали от възпоменателната научна сесия, посветена на 70 години от мъченическата смърт и 130 години от рождението на Неврокопски митрополит Борис.

От 17:00 часа ще започне вечерно богослужение в храма „Успение Богородично“, а празничният ден ще завърши с концерт на народен хор и оркестър към Музикалното училище в гр. Серес, Гърция, който ще започне в 18:00 часа в залата на митрополията

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *