Кметовете на на град Гоце Делчев, Владимир Москов и на град Кавала, Тодорос Муриадис бяха специални гости на тържеството за 5 годишния юбилей от създаването на българското неделно училище „Свети Иван Рилски“ в красивя крайморски град. Сред гостите на празника бяха също народният представител Таня Елефтериаду, консулът на Р. България в Солун Радостин Ванкин, заместник кметът на община Гоце Делчев Богдан Боцев, директорът на Второ ОУ в град Гоце Делчев Цветанка Петричкова и заместник директорът Сергей Тричков. След водосвета в обновената сграда, отслужен от наместника на владиката отец Герасим за здраве на всички деца, преподаватели и приятели на българското училище, в залата на градската библиотека в Кавала, децата представиха своя музикално-танцова програма на български език, подготвена с много любов и старание.

В неделното училище „Свети Иван Рилски“, което е създадено по инициатива на дружество „България“ в гр. Кавала, учат родния си език и се обучават общо 85 българчета. 45 от тях са в град Кавала, 19 във филиала на училището в Драма и 21 – в Комотини.

Директорът на училището д-р Таня Колева благодари за голямата помощ, която община Гоце Делчев осигури на училището – учебни мебели, озвучителна система и много детски книги. „Много ни помагат, но никой до сега не е направил токова много за нас. Децата и учителите са очаровани, а родителите – приятно изненадани и благодарни“ – сподели тя. Осветена икона на Ангел Спасител и книги, специално за деца с житията на патрона на училището и други светии подари за рождения ден кметът Владимир Москов. В знак на благодарност художникът Руси Русев от Димитровград, който от 20 години живее в Кавала и е учител по изобразително изкуство в училището, подари на кмета Москов своя творба.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *