Успешно и с много ентусиазъм стартира учебната 2023-2024 година за всички български неделни училища „Св. Иван Рилски“ към дружество „България“ в северна Гърция, подкрепени финансово от МОН на Р България.

По традиция първо отвори врати за своите стари и нови възпитаници най-старото училище в град Кавала и неговият филиал в Неа Перамос. На 30-ти септември приветствани от директора на училището д-р Станка Колева, прага прекрачиха множество първолаци, а техните родители се бяха подготвили с питка, подаръчета и почерпка за всички. Учениците получиха и своите учебници, а учителките ги мотивираха с множество изненади.

На следващия ден 01.10 се случиха и две много важни за дружеството и училищата събития:

Първо в град Драма за пръв път отвори врати и трето българско неделно училище „Св. Иван Рилски“ в присъствието и с поздравленията на генералния консул на република България в град Солун г-н Антон Марков и представители на община Гоце Делчев, които от години подпомагат родолюбивото ни дело.

Малко по-късно в ранния следобед бе открит и първият филиал на трето българско неделно училище в град Като Неврокопи, където ще се обучават 17 ученици. Сградата в която ще учат роден език българските деца бе безвъзмездно осигурена от община Като Неврокопи.

На 07-ми октомври 2023 г. в присъствието и с подкрепата на представители на Община Хасково Община Комотини и Генералното консулство от град Солун, успешно стартира и поредната учебна година за Второ БНУ „Св. Иван Рилски“ Комотини. Секретарят на Община Хасково зарадва децата с подаръци и пожелания за спорна, здрава и успешна учебна година. Ученичката Елисавет Алманиди изпълни на цигулка за всички присъстващи двата химна – на Р България и на Р Гърция.

Приветствия поднесоха директорът на училището г-жа Пападопулос и всички официални гости на събитието, а председателят на дружество „България“ г-жа Анелия Христова поздрави всички ученици, пожела им на добър час и поднесе благодарности за подкрепата от името на всички на Община Хасково и на Генералното консулство за това, че са плътно до нас и помагат да ни има и да продължаваме все така уверено напред по пътя на образованието на нашите деца.

Снимки: Дружество България

Източник: Изпълнителна агенция за българите в чужбина към Министерство на външните работи

ttps://www.aba.government.bg/news/blgarski-nedelni-uchilishcha-otvorikha-vrati-za-svoite-bdeshchi-uchenitsi/430?fbclid=IwAR27meS1Kri2asqptvy6wCc1FHPcI9P6qX2xokhlzx95A3nFUlzWMmlYGC8

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *