Известният географ и планинар Николай Даутов издаде  нова полезна книга. „Пирин – пътеводител“ включва подробни описания на всички основни, а също и на някои по-малко популярни, туристически маршрути – над 100 на брой. Те са придружени от информация за времето, необходимо за тяхното преминава­не, цвета на маркировката, която трябва да се следи, и денивелацията, която трябва да се преодолее. Читателите ще открият и подробни сведения, вклю­чително и любопитни факти, за изградените в планината туристически хижи и заслони.

В книгата се дават и сведения за историята и географията на населените мес­та, от които започват, в които завършват и през които минават маршрути­те. А също и информация за най-интересните обекти и забележителности в тях (музеи, храмове, паметници, вековни дървета, интересни сгради и др.), кои­то си заслужава да се посетят и видят.

В помощ на използващите пътеводителя са и приложените цветни карти и маршрутни профили. Същите са номерирани. В началото на всеки от описаните основни маршрути се дава информация за това кои профили и карти могат да се използват по време на прехода.

Николай Даутов е автор, вече утвърден в научните и планинарски среди. Oсвен „Пирин – пътеводител“, има издадени още три книги: „Пирин – речник и пътеводител“ (2008), „Места, свързани с християнството в община Гоце Делчев“ (2011) и „Пирин – географски и етимологичен речник“ (2014). Има над 20 изследователски студии и статии, публикувани в сборници, списания и периодичния печат. Представен е в авторитетната „Енциклопедия на българската ономастика“ (2016) като един от тримата съвременни наши географи с научни постижения в сферата на българската ономастика.

Николай Даутов е запален турист и любител на природата. Вече над 20 години изследва Пирин, като събира и проучва информация от библиотеки, архивохранилища и от местните хора. Човек с познания, понякога с нестандартно мислене, който не се страхува да каже истината, дори и когато тя не се харесва на останалите. Увлекателните му описания пренасят читателите по пътеките на една от най-красивите български планини.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *