Днес ще Ви разкажем за един много скромен и възпитан човек роден в Гоце Делчев. Валентин Бузов има най-сериозната музикална школа в София. Ръководител и основател е на Младежкия китарен оркестър „София“, с който свирят на най-големите сцени и събития в България. Скоро свириха пред президента на България, Румен Радев по лична покана в Президентството. Автор е на книги, пиеси и т.н за китара. Награден е за принос в развитието на китарата в България. Учи много и невероятни деца и младежи /само това е страхотно и си заслужава/ и т.н.

Започва да свири на китара от малък при  известния китарист и педагог  Огнян Вълев.  Скоро след това взима участие в Международния Фестивал на Класическата Китара „Гоце Делчев“ и получава награда.

По-късно завършва и средно музикално образование. Следва висшето си образование, като учи в класа на известният преподавател по китара проф. Димитър Дойчинов.

Взема участие, като музикант в Китаро-мандолинен оркестър „Пирински звуци“ – Благоевград  с диригент  Георги Щерев.  Оркестърът  е награден с орден  „Св.св.Кирил и Методий“ – най-високото държавно отличие в областта на културата.

Валентин Бузов притежава и  Магистърска степен по музика в Софийския Университет „Климент Охридски“  с първи инструмент класическа китара.

Лауреат е на международния фествал в Гоце Делчев, има награди и за камерна музика през 1996 г. Участва като преподавател в „Лятна Академия за Музикално и театрално изкуство Пиринско лято“ .

През 2008, 2009 е поканен за член, a през 2014 за председател на жури на фестивала в Гоце Делчев. От 2017 год. става редовен член на журито на Международният конкурс за класическа китара “Акад. Марин Големинов” – Кюстендил.

Валентин Бузов-китара и Проф. Йосиф Радионов - цигулка

Валентин Бузов – китара и Проф. Йосиф Радионов – цигулка

Участвал е в редица камерни формации, като китара и пиано, флейта, цигулка. Увлечението му по новите технологии го кара да специализира Тонрежисура и Музикални компютърни технологии.

В момента работи и се занимава с интересите си. Преподавател по китара в Music Art Center-София, преподавател в American English Academy/АЕА in Lozen Area, Sofia, 14 години преподавател по  музика в руската гимназия „Александр Сергеевич Пушкин“ в София.

Основател и ръководител на  Младежкия китарен оркестър “София” .

С оркестъра участват на най-големите сцени и събития в България. Получават покани за концерти и в чужбина.

Автор е на учебни помагала, солови пиеси и музика за китарни ансамбли и оркестри за начинаещи и напреднали.

Награден е с Диплом от Международният конкурс за класическа китара “Акад. Марин Големинов” – Кюстендил.

и Международния Фестивал на Класическата Китара „Гоце Делчев“ – За принос в развитието на класическата китара в България.

Поздравления и от Президента на България в президентството.

Десетки ученици на Валентин Бузов, имат награди от различни фестивали и конкурси, и се изявяват на различни места. Стотици ученици свирят страхотно на китара за удоволствие. 

Много от най-добрите ученици са приети в Музикални академии и университети в България, Англия и Германия. Някои от тях са преподаватели по китара а други участват в различни рок и поп групи.

 Много от събитията са отразявани и от различни медии.  

По материали на musicart-center.com/ и писмо в редакцията на ХРОНИКА, изпратено ни от Силвия Генчева, за което й благодарим. С пожелания за още много успехи на талантливия неврокопчанин Валентин Бузов.


By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *