Някога тамянът бил подарен на малкия Исус. Това бил изключително ценен дар. Използването на тази ароматна смола има хилядолетна история.

Тамянът е познат и използван на Арабския Полуостров и в Северна Африка от повече от 5000 години. Добива са от дървета от вида Boswеllia, които започват да дават смола между осмата и десетата си година. Тамянът варира по цвят и аромат в зависимост от дървото, климата и сезона, в който е събиран. Използва се за ароматизиране и пречистване на помещения в Африка и Азия, а европейците го използват за къдене в християнските църкви. В традиционната медицина на африканските и азиатски народи тамян се приема вътрешно, тъй като се смята, че има лечебни свойства. Все по-популярно става и етеричното масло от тамян, което се произвежда чрез парна дестилация на смолата. Отличава се със силен, подправъчен и леко лимонов аромат.

Може да го използвате за ароматизиране на помещения самостоятелно или смесен с други билки и смоли, за ароматна смес. Сложете 1-2 парченца смола върху въглен за горене и се насладете на приятния аромат. От смолата може да се приготви тинктура или да се смели на прах и да се добавя в домашно козметични продукти. Най-лесният начин да смелите тамяна на фин прах е като го замразите предварително за няколко часа или цял ден и използвате кафемелачка или блендер.

Босвелия (Индийски тамян) и за какво се използва.

Босвелията всъщност е дърво, което често е наричано индийски тамян или тамяново дърво. Лечебната компонента, която се добива от него, е смола, носеща същото название Босвелия. Получава се, като в кората на дървото се прави разрез, откъдето скоро потича лепкава и ароматна течност. Дървото е характерно най-вече за територията на Индия и Северна Африка, където от хиляди години се използват чудодейните свойства на неговата смола. Активната лечебна съставка на смолата е босвеловата или босвелиевата киселина, която е с изключително мощни противовъзпалителни свойства.

Твърди се, че Босвелията има изключителната способност да лекува трудните за третиране артрози, коксартрози, остеоартрит, ревматични и други ставни заболявания. Тя успокоява болката и намалява възпалението, но също предпазва хрущяла от увреждане и стимулира производството на нови клетки. Подобрява и връща гъвкавостта и подвижността. По тази причина индийският тамян може да се използва не само като профилактично средство, но и за лечение на напреднали патологични състояния, свързани със ставите.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *