Според турският вестник „Милет“ България преживява най-успешния си туристически сезон през последните 25 години. Летният туристически сезон е в разгара си, но вярна ли е информацията на журналистите от южната ни съседка, анализират по телевизия BIT Игнат Арсенов, директор на Европейския потребителски център и Румен Драганов от Института за за анализи и оценки в туризма.

„За първи път имаме свободна леглова база през август на морето. Отчетохме спад от 7% в приходите, малко го объркахме морето като реклама и послания, правим всичко възможно да отблъснем българския турист. Няма хотел, който да не предлага безплатни чадъри и шезлонги, а държавата направи точно обратното – тя изисква заплащане за тях. Всички новини за морето са негативни, те също отблъскват туристите“, посочи Драганов.

„Туристите не са настроени да подават жалби, въпреки че ние постоянно информираме за правата им. Когато туристите не са доволни, те първо пускат сигнали към туроператорите и хотелите и ако от тях няма реакция, след това се пускат сигнали и към нас, очакваме сигнали през септември“, каза Арсенов.

В потвърждение на това са и двата най-коментирани случая – в Созопол искат 20 лева за празен стол на масата, а в Слънчев бряг българин разхожда из алеите млада жена вързана с верижка като куче.

Скъпата сянка принуждава хората да застилат кърпи направо върху пясъка и всяка сутрин да мъкнат на гръб чадър, който ако имат шанс може и да забият до съседа. Нали си представяте как се размножават вируси и гъбички върху влажните кърпи от мокрия пясък, който вместо да почистват вечер машини и работници зариват боклука да не се вижда.

Затова пък – тази година българското присъствие на туристи в Гърция удари рекорда – до 1 август статистиката отчете, че 1 милион нашенци са предпочели плажовете на съседите и са загърбили родното Черноморие. В това число не влизат хората, живеещи близо до границата, които отскачат за ден на плаж през уикендите. 

В Гърция няма безбожни цена за чадър и шезлонгите. Просто си поръчваш едно кафе и лежиш цял ден. Не си платил 30 лева за едната сянка, а си поръчал нещо, платил си и си го консумирал. Едни хубави, чевръсти млади хора тичат по плажа, усмихнати изпълняват всяка поръчка, не чакаш по един час някоя намръщена сервитьорка да ти обърне внимание.

Гърците масово са почнали да учат български език и доста добре се справят. А където не знаят, собствениците са наели наши младежи за по 600 евро на месец да ходят като преводачи до гръцките сервитьори. И още – никой не те гони, ако извадиш от торбата сандвич или си донесеш отвън някаква напитка. Лично съм виждала тава с пълнени чушки разпъната под чадъра на плажа Батис в Кавала, а домочадието – лапа, но това е друга тема.

Ако си тръгнал на плаж в Гърция, нямаш грижа – паркираш до самия пясък, такса няма. Влизаш в населеното място, никакви забрани и препятствия, но пак има ред и си спокоен. Обичайно у нас идват мутри, казват ти къде да паркираш, плащаш на момента, най-често без да получиш разписка. А докато намериш място за паркиране, половината летовно време ти е изтекло, нервирал си се, пъшкаш, вдигнал си кръвното .

В Гърция за диво къмпингуване е рай – има вода, ток, бани и тоалетни. Таксите са съвсем поносими.

Цените за изхранване по крайбреьните заведения са нормални. Няма дране на девет кожи. За 15 – 20 евро двама могат да хапнат прилично. Водата е 1 евро, бирата от 1 до 3 евро. За сравнение – пълнени чушки с ориз на Черно море – 27 лева порцията. Бутилка минерална вода на плажа – 3.50 лв.

Заради тези причини българинът се зарича, че и догодина ще се върне в Гърция. А за нашето Черноморие признаваме, че сърцето ни боли, обичаме го, но търгашите, работещи на принципа „ден година храни“, упорито ни гонят от там.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *