Уважаеми родители, както всички знаете, новата мода в дискотеките и навън сред децата е вдишването на райски газ. Това всъщност е химическото вещество диазотен оксид. Според производителите и разпространителите той е безвреден и се предлага свободно. Но това е само с цел печалба. Накратко ще ви представя част от страничните ефекти като всеки от вас може да прочете в интернет.

1.Нереална представа за действителността. В медицината и стоматологията се използва за притъпяване на болка. Когато се предлага за забавление, вдишването му води до еуфория, откъсване от заобикалящата действителност и взрив от емоции. Това продължава от 2 до 5 минути, но всеки човек е индивидуален и няма достатъчно медицински данни как се отразява на деца. Пряката опасност се състои в изпълнението на рутинни действия като слизане по стълби, пресичане на улици…Хората под въздействие на райски газ може да са опасни за себе си и за околните..

2.Опасност от халюцинации. Обезпокоително е, че хора, които са приели райски газ страдат от психоза, че някой или нещо ги подтиква към самоубийство.

3.Силен световъртеж, всичко около теб се върти.

4.Гадене и повръщане. Може да се стигне до обезводняване.

5.Подуване на корема. Увеличава се и обема на газове в червата.

6.Висока температура и треска. Ако не се спомене райския газ, може да се стигне до грешна диагноза.

7.Недостиг на витамин В 12, а това води до хематологични и неврологични заболявания.

8.Мегалобластна анемия може да се развие

9.Силна умора и затруднение на дишането

10.Тъмни петна по кожата/хиперпигментация

11.Неврологични увреждания

12.Райският газ влияе върху имунната система – намалява белите кръвни клетки, които са свързани с имунитета.

13.Забавен пулс

14.Пристрастяване

15.Канабисът и алкохолът, заедно райски газ могат да предизвикат много по-тежки ефекти-халюцинации, автоагресия чрез опити за самоубийство.

Няма точен брой колко хора са починали от употреба на райски газ, но страничните ефекти също могат да причинят смърт-падане по стълби, нарушена коорднация, психози, халюцинации. Това е накратко! Обръщам се към вас с молба. Поговорете с децата. Разкажете им, кажете им, че не е съвсем безобидно. Не оставяйте децата до късно вечер навън. Контролирайте постоянно. Ваканция е да, но едно дете под 18 години е добре да е в къщи след 22 часа. Изкушенията са много. „Доброжелателите“, които предлагат „развлечения“ също…

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *