Трето основно училище „Братя Миладинови“, гр. Гоце Делчев предлага на всички училища в града да направят общо хоро със свои представителни групи, и всички, които желаят. Инициативата „Розите на България“ в гр. Гоце Делчев ще се състои на 11 май в 12:00 часа на централния градски площад „Гоце Делчев“, като идеята е всеки участник, който има възможност да бъде облечен в българска национална носия.

Министерството на образованието и науката, на 11 май – Ден на Светите братя Кирил и Методий, организира инициатива „Розите на България“, съвместно с българските общности зад граница и в партньорство с Министерството на външните работи и съответните дипломатически представителства по места, Министерството на културата и Държавната агенция за българите в чужбина. Първото Българско председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г., която е определена за Европейска година на културното наследство, предоставя изключителна възможност за представяне на българските училища в страната и чужбина, на българския език, българските културни традиции и ценности.

Идеята е на този ден деца, учители, родители и всички съпричастни, да изпълняват едно и също българско хоро. За инициативата е избрана „Празнична сюита“, изпълнена от оркестъра за народна музика на БНР, хор на фолклорен ансамбъл „Тракия“ и хор „Космически гласове“, музика, на която ще танцуват навсякъде из България и там, където има български общности в чужбина.

Община Гоце Делчев подкрепя инициативата „Розите на България“ и идеята на Трето основно училище „Братя Миладинови“ за общо хоро.

„Вярваме, че заедно – училища и граждани ще осъществим тази толкова интересна национална идея, затова заповядайте“, канят Ви организаторите.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *