ПМГ „Яне Сандански“, Първо и Трето ОУ в град Гоце Делчев са одобрени за иновативни училища с решение на Министерски съвет за учебната 2018-2019 г. Общо иноватовативните училища в областта за идната учебна година са шест, като най-голям е броят им в град Гоце Делчев. За училище на бъдещето е признато и училището в с. Абланица. Други две училища са от Благоевград и Разлог.

До края на януари т.г. българските училища можеха да представят в МОН своите проекти за иновации. На тяхна база е изготвен списъкът с иновативни училища, уточниха от образователното министерство. Проектите са насочени към разработване и въвеждане на иновативни елементи по отношение на организацията или съдържанието на обучението, организиране по нов или усъвършенстван начин на управлението, обучението и образователната среда, използване на нови методи на преподаване, както и разработване по нов начин на учебно съдържание, учебни програми и учебни планове.

Иновативните процеси, описани в проектите, ще бъдат с продължителност до 4 години и ще обхващат всички или част от участниците в образователния процес в училището, като за всяка учебна година са описани конкретно етапите на напредъка и резултатите, които подлежат на мониторинг.

Определени са целите и идеите, свързани с личностното, интелектуалното и емоционалното развитие на учениците, като не са допуснати проекти, чрез които се внушават верски убеждения и тяхното практикуване, подчертават от образователното министерство.

Учебните заведения, включени в списъка, са одобрени от Комисията за иновативните училища, в която участват психолози, социолози, педагогически специалисти, представители на научната област, лица с доказан опит при създаване и приложение на иновации в областта на образованието, науката и технологиите.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *