Броят на чуждестранните посетители в Турция се е понижил с 10% през февруари, което е най-големият спад за последните 10 години, предаде агенция Ройтерс. Причината за отчетения спад са опасенията за сигурността във връзка с конфликта в съседна Сирия, както и атентатите през последните месеци.

5563
През февруари е отчетено годишно понижение в броя на туристите в размер на 10,32%, до 1,24 милиона души. Това е най-силният спад от октомври 2006 година. Не е изключено туристическият поток да намалее допълнително след последната атака в Истанбул.

Туризмът в страната сериозно пострада и от влошаването на отношенията с Русия, след като на 24 ноември Анкара свали руски изтребител край границата със Сирия. Това доведе до отлив на милиони руски туристи. Смята се, че загубите за сектора ще достигнат 8 млрд. долара през 2016 г.

48501

През февруари и март в Русия е отчетен ръст на продажбите на почивни пакети за чужбина, като с най-голяма популярност се ползват Гърция, Кипър и България, заяви вицепрезидентът на Асоциацията на туроператорите в Русия (АТОР) Дмитрий Горин. „Туристическият сезон вече започва. През тази година през февруари и март отчитаме увеличаване на продажбите на организираните почивки. Най-голяма популярност сега имат Гърция, Кипър и България, както и още няколко страни“, посочил е Горин.

21582

 

Коментирайте

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.