vasil bojikov

Роденият в Гоце Делчев Васил Божиков ще бъде трансфериран в турския първодивизионен „Касъмпаша“ срещу сумата от 400 хил. евро, която е поискана от неговите настоящи работодатели в „Литекс“. Защитникът заминава за нова футболна дестинация след резила на оранжевите, които дълго ще помнят името на латвийския „Йелгава“ заради срамното си отпадане от евротурнирите. Това дава храна на хипотезата, че роденият през 1988 г. неврокопчанин е бил договорен по-рано под условие продажба след края на участието в надпреварата за Лига Европа.
Миналата година, започналият футболната си кариера в родния му Гоце Делчев бранител, бе спряган като сигурно ново попълнение на сръбския „Партизан“, но тогава исканите от оранжевите 450 хил. евро се оказаха непосилни за отбора от Белград. Пак по същата причина през 2013 пропаднаха пробите му в белгийския Генк, където той успя да се справи с конкуренцията на фаворизирания бразилец Гийерме Алвеш да Коща, но в крайна сметка финансовите измерения се оказаха най-важни. В крайна сметка „Литекс“ се оказа достатъчно настойчив и ще прибере макар и с 50 хил. евро по-малко от исканата първоначална цена, която според медиите в Турция ще бъде изплащана на траншове.
Неврокопчанинът изкара в Ловеч 4 години, където премина от „Миньор“ (Перник) през зимата на 2011 г. При „оранжевите“ 27-годишният защитник се превърна в основна фигура и бе сред футболистите, на които залагаха всички треньори. Той дори стигна и до капитанската лента, която носи и в злополучния мач миналата сряда срещу „Йелгава“, завършил 2:2, след което латвийците продължиха напред заради повечето голове на чужд терен. Васил Божиков бе сред тези, които се опитаха да се извинят за срамното отпадане и за разлика от други свои съотборници, прие критиките на привърженици и медии.
Преди да влезе в професионалния футбол, освен в „Пирин“ (Гоце Делчев), където прави първите си стъпки като състезател, той е преминал през школата на „Ботев“ (Пловдив), а след това играе две години в „Гигант“ (Съединение), за да бъде взет от „Миньор“ (Перник) през 2010, където е открит за „А“ група.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *