От няколко дни започна изкупуването на тютюна от реколта 2017 г. в Гоцеделчевско. В селата Дебрен и Вълкосел търговци се опитват да купят балите на 7.20 до 7.50 лв. за килограм. Според хората превивали гръб цяло лято из нивите предлаганата цена е обидно ниска. Фирмите, които изкупуват тютюна в региона се опитват да запазят миналогодишната цена.

Тютюнопроизводителите търсят помощ от държавата и местната власт да защитят цената на труда им. Те са категорични, че не се ли повиши цената, ще има масови протести.  „Ще настояваме да се спре изкупната кампания, докато не изовюваме по-високи цени“, коментира Арбен Мименов, кмет на община Сатовча и председател на Съюза на производителите на ориенталски тютюн.

Почти наполовина са количествата тютюн, произведен това лято, след като голяма част от земеделците се отказаха от тази култура. Общо за района се очакват около 1200-1300 тона, като 600 тона от тях са от община Сатовча. Около 300 тона от община Гърмен, 300 тона от община Хаджидимово и Гоце Делчев – около 100 тона. Фирмите купувачи в района са: „Алайянс уан табако”, „Сокотаб”, „Плевен БТ”, „Миссириян” и „Секе Кърджали”.

„Нa специална среща в Гоце Делчев обсъдихме и качеството на реколтата, мнението на всички е, че сега е най-доброто качество на тютюна през последните 10 години. На събранието беше взето решение с общи усилия да защитим качеството на тазгодишната реколта. Ако трябва, да се спре продаването на тютюна, тъй като по мнение на всички цената трябва да бъде за сорт „Крумовград” 8-10 лева за килограм, а за сорт „Басма” – 10-12 лева за килограм”, каза Мименов. Моят призив е да спрем изкупната кампания при цена под 8 лева за килограм, допълни той.

 

 

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *