На 20 март тютюнопроизводителите в Неврокопско стягат голям протест с блокада на главни пътни артерии. Това се закани Иван Сабахлъков, председател на Сдружение „Басма“. Утре представители на бранша имат среща със служебния земеделски министър Христо Бозуков. Стопаните настояват да се преразгледа начинът, по който се определя размерът на националните доплащания за реколта 2016 г. по сортови групи.

Според тях става въпрос за явна дискриминация към хиляди тютюнопроизводители. „Това се случва, след като вече на два пъти. Върховен административен съд осъди земеделското министерство за реколти 2013 и 2014 г. Причината е в липсата на равнопоставеност при премираното в периода 2007-2009 г. референтно количество тютюн от сортова група „Басми“, сподели председателят на сдружението Иван Сабахлъков.

В момента предложението на Министерството на земеделието е за тютюнопроизводители с референтни количества произведен тютюн до 2 тона да се плаща по 2,45 лв/кг, а тютюнопроизводители с референтни количества над 2 тона – по 1,65 лв/кг, а за тези, които са произвели до 1 тон  2,55 лв/кг.

 Втората причина за недоволството им е, че гръцката фирма „Лийв Табако Михайлидис“ продължава да дължи пари на стотици стопани. Хората настояват дружеството да се издължи в най-кратки срокове, а не чак в края на месец май, както са заявили от дружеството на среща с кметове от региона.

ИЗТОЧНИК: dariknews.bg

 

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *