Певецът, известен с левите си възгледи, издъхнал след като бил наръган с нож в сърцето от симпатизант на ксенофобската крайно дясна партия Златна зора.

Убийството на рапъра Павлос Фисас, извършено докато е гледал футболен мач в заведение в Пирея, предизвика масови безредици през изминалата нощ в Атина и останалите големи градове на страната, съобщава в. „Та Неа“.

Очевидци разказват, че Павлос Фисас бил заобиколен от  30-ина яки момчета с черни фланелки и бръснати глави. Един от тях извадил нож и два пъти пробол твореца в сърцето.

 

Павлос Фисас издъхнал два часа по-късно в болница.

Приятелката на Фисас извикала полицията, но силите на реда само арестували 45-годишният нападател. Открит е и ножът, с който е извършено убийството. По него все още личали следи от кръв.

Арестуваният нападател заявил, че е член на Златна зора и редовно участта в нейни прояви. Председателят на крайно дясната партия Николас Михалолиакос отрече организацията му да е свързана с убийството. Това не попречи на силите на реда да проведат широкомащабна кампания от обиски в офисите и партийните клубове на златна зора.

В Пирея полицията беше принудена да използва сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрантите, които подпалиха боклукчийски кофи и с чукове къртеха от тротоарите късове, за да ги хвърлят срещу силите на реда. Ожесточените сблъсъци са продължили най-малко два часа, уточняват гръцките телевизии.

6000 души излязоха на улиците в Солун, за да протестират срещу убийството. Гръцките местни радиа съобщават за тежки сблъсъци между демонстранти и полиция в Ксанти, Патра и Лариса.

Покушението срещу Павлос Фисас е първото политическо убийство в Гърция от 2000 година насам, когато терористи от организацията „17 ноември“ застреляха Стивън Сондърс, военно аташе в британското посолство в Атина.zx350c_2142985

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You missed