Окръжният съд в Благоевград увеличи присъдата на възрастен мъж от село Кочан, изнасилил преди 4 години болно момче. 

На 17 август 2012 г. подсъдимият Зекир Б., тогава на 77 години, примамил младежа под предтекст да му помогне да изчисти заведентемидаието му в Кочан. Качил го в стая на втория етаж на заведението и там осъществил полов акт с него. Бадин К. не разбирал значението на извършеното поради психическите си заболявания по рождение.

След като са разгледали въззивната жалба на защитата, магистратите са променили постановената от Районния съд в Гоце Делчев присъда. Според тях, наказанието е правилно, но недостатъчна спрямо извършеното деяние. Присъдата на 81-годишния Зекир Б. е увеличена от две на три години „лишаване от свобода“, а изпитателния срок – от три на пет години. Окръжният съд е увеличил и размера на гражданския иск от 5000 на 10 000 лева.  Зекир Б. от Кочан е осъден още да заплати разноските по делото на близките на пострадалия болен младеж, които са на стойност 600 лева, както и 400 лева държавна такса.

Решението за наложеното наказание на 81-годишния мъж от Кочан е окончателно и не подлежи на обжалване.

Производството бе образувано след постъпили жалби от адвоката на подсъдимия Зекир Б. и от частния обвинител на ищеца Бадин К. С атакувания акт подсъдимият е бил признат за виновен и от въззивния съд в Благоевград, като е бил уважен и гражданския иск за причинени неимуществени вреди на частния обвинител, който поискал отмяна на условната присъда и постановяване на ефективна такава на възрастния насилник, която той да изтърпи при първоначален общ режим.

Съдът обаче е отхвърлил това искане, като се съобрази с напредналата възраст на Зекир Б. и с чистото му съдебно.

 

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *