Митническите служби на България са спрели на границата общо пет опасни за здравето партиди с плодове и зеленчуци от Турция през изминалите две седмица. Две партиди са 173от зелени чушки с превишено съдържание на инсектицида хлорпирифос, а една е с високо съдържание на акринатрин. Количествата са 540 кг, 1 650 кг и 940 кг.

Хлорпирифос в количество 0,446 мг/кг е открит в 5 тона лимони. Това е 10 пъти над безопасната за здравето норма. Спряна е също пратка със сушени кайсии заради превишено съдържание на сулфит, става ясно от системата за бързо предупреждение за опасни храни и фуражи (RASFF) в Европейския съюз.

Рискът за здравето на хората е сериозен, затова пратките ще бъдат унищожени, ако това все още не е направено, коментираха за „Агрозона“ от Агенцията по храните. Хлорпирифос е бяло кристално вещество, което се влага в пестициди. То се използва в над 100 държави по света на площи от 3,4 млн. дка. Сулфитите са химически съединения, които съдържат сулфитен йон и често се използват за консерванти във вина (за да предотвратят повреждането и окислението им), сушени плодове и сушени картофени продукти. Те са естествена съставка в почти всички вина. Наличието на пестициди е хроничен проблем при износа на цитрусови плодове от Турция.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *