Задушница e, наречена Черешова заради това, че съвпада със сезона на черешsveshtите. Традицията повелява на този ден да се запали свещ,  да се прикади, да се прелее вино и да се раздаде пшеница край гроба на починалите. Oще в седем сутринта в гробищния парк на град13450120_836693659793989_8937909656093953039_n Гоце Делчев имаше хора дошли рано, заради горещината, да почетат своите покойници.  Сред нещата, които се раздаваха за „Бог да прости“ задължително да имаше и череши. 

Свещениците обясняват, че оставянето на храна върху гроба не е християнска традиция. Извън канона е паленето на цигара на гроба на умрелия, защото обичал да пуши. Много от обичаите са създадени от живите, като начин да преодолеят мъката по починал близък, обясняват психолозите.

Черешова Задушница е втората за годината. Тя е винаги в събота срещу празника Петдестница. Обикновено задушниците са три в годината. Първата беше на 5 март, в събота преди Месни Заговезни.  Следващата ще е на 5 ноември, събота преди Архангеловден.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *