Успешно приключи  работата по трансграничен проект, наречен „Балкански пъзел“, между Трето ОУ „Братя Миладинови“, гр. Гоце Делчев – Република България и ООУ „Димитър Миладинов“, Център – гр. Скопие, Република Северна Македония.

Основната цел бе да  се запознаят учениците с живота и делото на обявената за светица през 2016 г. – Майка Тереза, която е родена в Скопие, както и да създадат едно ново приятелство, изградено на толерантност, уважение и доброта.

Участници от Трето основно училище бяха 5 учители и 10 ученици от VII клас. Толкова  бяха и участниците от Северан Македония. Младите хора работиха по темата: Как си представям човека от 21век. Те писаха стихове, есета, рисуваха картини и реализираха други творчески изяви, вдъхновени от делата и мъдростта на Майка Тереза. Техните творби бяха представени при гостуването на групата в Трето основно училище и пред Владимир Москов – кмет на Община Гоце Делчев.

Гоцеделчевската група стана участник и инициатор на игри- ледоразбивачи, игри за опознаване и създаване на приятелства, народни хора и веселие.

 Учителите, участвали в проекта – Цвета Костадинова, Ваня Тупарова,  Валентин Атанасов, Нели Йондева и Людмила Червенкова,  споделиха впечатленията си от проведените съвместни дейности  с колегите си  от гр. Скопие, с които  са се запознали  и обсъдили интересни теми и опит, които допринасят за обогатяване на знанията на учениците. Всички са убедени, че  училището играе ключова роля в подкрепата на интеграцията, предотвратяването на дискриминацията и насърчаването на толерантност и уважение.

Атмосферата на работа бе приятелска, екипна, съчетана с уважение, творчество и разбирателство. Учениците създадоха  нови приятелства, а учителите обмениха  иновативни практики. Отчетени бяха и  безспорните ползи от така провежданите проекти. Резултатите, които постигнаха учениците, са стимул за тях, повишават мотивацията им за учене и подобряват нивото на знанията и уменията им.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *