С  мои скъпи приятели – ученици във Врана, историческо място, където са били взети много важни решения, точно преди срещата ни с Hегово превъзходителство цар Симеон II на България. Срещата бе озаглавена: „Разговор с краля“.  Това е записал на стената си приятелят на Гоце Делчев – Яков Джераси.

Сред всички на снимката са ученичките от ПМГ „Яне Сандански“ – гр. Гоце Делчев Цветелена Йокова, Георгия Стоева и Милена Спириева, заедно с директора на гимназията Елка Божикова. Те бяха специални гости на Симеон Сакскобургготски в двореца „Врана“, където заедно със свои връстници дискутираха проблемите на съвременна България, Европа, толерантността и въпросите за Холокоста. В групата гости на Симеон Кобургготски са момичета и момчета от Пловдив, Видин, Левски и Своге, всички спечелили организирания от фондация „Израел-България“ конкурс върху книгата на Михаел Бар-Зоар „Извън хватката на Хитлер“.

vrana

 

В бившата царска резиденция младите хора бяха посрещнати топло лично от домакина, с когото по време на разговора се потопиха в историята на България, Европа, както и в историята на царското семейство. 

 

 

 

 

 

 

 

Симеон Сакскобургготски разказа на младежите своите спомени от детството, дискутира с тях темата за спасението на българските евреи и много други  от наболелите  проблеми на европейската и световна цивилизация. На срещата домакинът посъветва младите хора да помнят историята си, за да се учат от нея и нейната мъдрост и да не повтарят грешките и. Симеон Сакскобурготски   сподели, че именно такива млади хора дават надежда за по-доброто бъдеще на България. С невероятно вълнение и възхищение Негово Величество изслуша част от конкурсните есета.

ELKA I ZNAMETO

Изненада в срещата  бе подготвената от учениците на ПМГ „Яне Сандански“ и директора Елка Божикова уникална историческа находка, гордост на гимназията им – възстановеното знаме с извезан  със свила и злато лик на Симеон преди почти 8о години, когато е бил съвсем малък. 

Находката в най-старото училище в Неврокопско бе открита случайно, по време на голям ремонт в училището. Старото знаме на училището бе реставрирано по случай 95-годишнината на учебното заведение. Тогава специалисти откриха, че знамето има и втори пласт, съвсем различен, с изписано на него „СМЕСЕНА ГИМНАЗИЯ „КНЯЗЪ СИМЕОН ТЪРНОВСКИ“- НЕВРОКОПЪ“ и с изрисуван детския лик на Симеон. 

SIMEON

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *