В периода 5-9 юни в гр. Мерсин, Турция, се проведе последната, пета мобилност по проект „Общото наследство – от традицията към бъдещето“ по програма „Еразъм +“. Страните, които взеха участие в него, са: България (координатор), Хърватия, Румъния, Гърция и Турция.

Групата на Трето основно училище беше представена от четвъртокласниците – Радостина Николова, Ивана Хрисимова, Георгия Икономова, Виолета Факова и Данай Господев, и техните ръководители Ваня Тупарова и Емилия Ценкина.

В първия ден от посещението се състоя официалното посрещане на участниците в училището „Еднан Мендерес Ортаокулу“. По-късно бяха представени традиционните за всяка страна детски игри. На обяд участниците се подкрепиха с традиционното турско гьозлеме, приготвено от местни жени. В Къщата на вълшебните приказки децата и техните учители рисуваха върху морски камък и се запознаха с традиционната турска  кафе култура.

За втория ден  домакините бяха подготвили танц на въртящи се дервиши. По-късно участниците посетиха известната крепост Къзкалеси, разположена на малък остров в близост до Мерсин. Следваща спирка бяха две страховити пещери, наречени „Рай“ и „Ад“. Впечатляващ бе и древният град Канлъ диване – музей на открито, включен в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

На третия ден участниците се отправиха към забележителностите на красивата област Кападокия – подземния град Деринкую, включения в списъка на ЮНЕСКО Национален парк „Гьореме“ с причудливи скални образования, наречени „приказни комини“, църкви и жилища. Участниците посетиха  Юргюп, Учхисар и Зелве. Отбиха се и в традиционна работилница за изработка на керамични произведения, като имаха възможност да седнат зад грънчарското колело.

На следващият ден участниците се насладиха на морето в района на гр. Ташучу. По време на  обиколката с кораб децата имаха възможност да се разхладят, като поплуват в прекрасните тюркоазени води.

Изключително наситени с разнообразни дейности, преживявания и емоции бяха за учениците петте дни, прекарани в турския град Мерсин.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *